Plasmodium vivax'da laktat dehidrogenaz enziminin aktif bölge halkası amino asitlerinin yönlendirilmiş mutagenez çalışmalarıyla analizi
Analysis of active site loop amino asids of enzyme plasmodium vivax lactate dehydrogenase in by site-directed mutagenesis studies
- Tez No: 185076
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK TURGUT BALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Plasmodium vivax, laktat dehidrogenaz, aktif bölge halkası, yönlendirilmiş mutagenez, antimalarial, Plasmodium vivax, lactate dehydrogenase, active site loop, site directedmutagenesis, antimalarial
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİPlasmodium vivax'da LAKTAT DEHİDROGENAZ ENZİMİNİN AKTİFBÖLGE HALKASI AMİNO ASİTLERİNİN YÖNLENDİRİLMİŞMUTAGENEZ ÇALIŞMALARI İLE ANALİZİDilek SADAKFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı2006, Sayfa: 48Mevcut antimalariallara karşı direncin ortaya çıkması yeni ilaçların geliştirilmesinigerekli kılmıştır. Bu tezde; Plasmodium vivax'ın glikolitik enzimi olan laktat dehidrogenazhedef olarak seçilmiştir. Enzimin aktif bölge halkasında ilave 5 amino asit uzantısı vardır. Builave uzantının insan laktat dehidrogenaz enzimlerinde kopyası mevcut değildir. Kinetikçalışmaları ile beraber bu ilave, yapıya dayandırılmış ilaç tasarım çalışmaları için bölgeyi idealbir hale getirmektedir. Laktat dehidrogenaz enzimi bu tezde yönlendirilmiş mutagenezçalışmalarıyla Plasmodium vivax'da çalışılmıştır. Aktif bölge halkasından ilk iki amino asitçıkarıldığında enzim aktivitesi devam etmiştir ama 5 amino asit çıkarıldığında enzim aktivitesidurmuştur. Bu sonuçlar yeni antimalarialların tasarımında bu bölgenin ideal bir hedef olmasıfikrini desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISANALYSIS OF ACTIVITE SITE LOOP AMINO ACIDS OF ENZYMEPlasmodium vivax LACTATE DEHYDROGENASE IN BY SITE-DIRECTED MUTAGENESIS STUDIESDilek SADAKFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Biology2006, Page: 48Increasing resistance of malaria parasites to the currently available drugs necessitatesthe development of new antimalarials. In this thesis, glycolytic enzyme lactate dehydrogenaseof Plasmodium vivax has been targetted for this aim. Active site loop of this enzyme is extendedby five extra amino acids. The extended loop is not present in their human counterpart. Incombination to the kinetic studies, this makes the site an ideal target for the structure based drugdesign studies. Lactate dehydrogenase was evaluated from Plasmodium vivax by the sitedirected mutagenesis studies in this thesis. The enzyme remained active after the removal of thefirst two amino acids from the loop, but this activity abolished when all of the inserted aminoacids were removed. These results supports the idea of being this site ideal target for the designof new antimalarials.