Bağıl nemin sertleşmiş betonun fiziksel özelliklerine olan etkilerinin incelenmesi
Investigating the effect of relative humidity on hardned concrete's phsycal features
  1. Tez No: 185075
  2. Yazar: HASAN TEPE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVDET EMİN EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Bağıl Nem, Geçirimlilik, Dayanım ve DayanıklılıkI, Concrete, Relatıve Humidity, Permeability, Strenght and Durability
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAĞIL NEMİN SERTLEŞMİŞ BETONUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNEOLAN ETKİLERİNİN İNCELENMESİHasan TEPEFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüYapı Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa: 64Yapı sektöründe geniş bir kullanım alanı olan beton, hizmet süresi boyunca su ve neminetkisiyle bir çok kimyasal ve fiziksel etkiye maruz kalabilir; zamanla yıpranarak dayanım vedayanıklılığını kaybedebilir. Sertleşmiş betonun bozulmasına yol açan bütün fiziksel vekimyasal olayların meydana gelmesinde nemin etkisi vardır. Böylece yapıların hizmet ömrüazalacak, bakım ve onarım masrafları artacaktır.Taze beton suyu, gerek ortamın ve gerekse hidratasyon ısısı nedeni ile hızlabuharlaşacaktır. Ortamın bağıl nemi yüksek ise hem buharlaşma yavaşlayacak hem dehidratasyon için gerekli olan su bağıl nemden karşılanacaktır. Ortamın bağıl nem oranı düşükise beton suyu daha hızlı buharlaşacak ve beton büzülecektir.Sertleşmiş betona giren su, beraberinde diğer kimyasalları da getirerek klor ve asitetkileri, donatının korozyonu, alkali etkiler, karbonatlaşma ve don olayı ile iç gerilmelerinmeydana gelmesine sebep olabilir. Betonun geçirimsiz olması durumunda bir çok dayanıklılıkproblemine yol açan su ve zararlı sıvılar beton içerisine nüfuz edemez. Geçirimsiz beton içindüşük su/çimento oranı gerekir. Düşük su/çimento oranı işlenmeyi güçleştirdiği için işlenmeyiarttırıcı bazı katkılar geliştirilmiştir.Düşük su/çimento oranı, prozitesi düşük agrega kullanarak, uygun kür yaparak veyabetona geçirimsizlik sağlayan bazı mineral ve kimyasal katkılar kullanarak geçirimliliği düşük,dayanım ve dayanıklılığı yüksek betonlar üretebiliriz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATING THE EFFECT OF RELATIVE HUMIDITY ON HARDNEDCONCRETE?S PHSYCAL FEATURESHasan TEPEFırat UniversityNatural and Applied Sciences InstituteDepartment of Construction Education2006, Page: 64The concrete having a wide application field on consruction industry, can be ınfluencedby a lot of chemical and physical effects during service life because of water and humidity, canlose its durability and strength day by day. Humidity has the effect on becoming all physical andchemical events causing deterioration on hardened concrete. So, the service life of buildingswill decrease, the expense of restoration and care will increase.The water in fresh concret evaporates fast besause of both environmental and hidrationtemperature. If the environmental relative humidity is high, both evaporation will slow downand concrete will get the water necessary for hidration from reletive humidity. If the relativehumidity rate of environment is low, the water in concrete will evaporate faster and concret willshrink.The water entering into concrete by bringing other chemicals with can cause the insidestresses with chlorine and acid effects, corrosion, alkali effects, carbonation and water freezing.In case of being unpermeability concrete, water and dangerous liquids causing a lot of durabilityproblems can?t enter into concrete. Low water/cement rate is necessary for unpermeableconcrete. Because the low water/cement rate makes difficult warkability of concrete, some addsimproveing the workability have been developed.We can prduce concrete having low permeability, hihg strenght and durability by usingthe low water/cement rate, aggregate having low prosity, making approprate cure or using someminerals and chemical admixtures making concrete unpermeability.