Plasmodium vivax'ın laktat dehidrogenaz enzimini kodlayan genin ifade edilerek ilgili proteinin saflaştırılması ve analizlerinin yapılması
Expression of the gene coding enzyme lactate dehydrogenase from Plasmodium vivax purification of the related protein and its analysis
  1. Tez No: 185347
  2. Yazar: ABDULLAH ASLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK TURGUT BALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sıtma, Plasmodium vivax, laktat dehidrogenaz, ifade, saflaştırma, Malaria, Plasmodium vivax, Lactate dehydrogenase, Expression, Purification
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZPLASMOD UM V VAX'IN LAKTAT DEH DROGENAZ ENZ M NKODLAYAN GEN N FADE ED LEREK LG L PROTE N NSAFLAŞTIRILMASI VE ANAL ZLER N N YAPILMASIAbdullah ASLANFırat ÜniversitesiFen Bilimleri enstitüsüBiyoloji Anabilim Dalı2006, sayfa : 50Sıtma etkeni olan Plasmodiumlar'ın mevcut antimalarial ilaçlara karşı dirençkazanmaları yeni ve etkili antimalarial ilaçların geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Bu tezdePlasmaodium vivax'ın laktat dehidrogenaz enzimini kodlayan gen C terminaline 6 histidinamino asidi ilave edilerek çoğaltılmış ve pKK223-3 ifade vektörüne aktarılarak genin E. coli'deifadesi yapılmıştır. Üretilen bu protein Ni-NTA kit ve Ni-NTA agaroz kullanılaraksaflaştırılmış ve kinetik olarak analiz edilmiştir. PfLDH'ına karşı üretilen bir antikor, kinetikolarak analiz edilen saf PvLDH'ına karşı test edilmiştir ve sonuçta iki proteinin de oldukçabenzer olduğu ve PvLDH'ın PfLDH antikoru ile reaksiyon verdiği gözlenmiştir. Bu benzerliğedayanarak PfLDH enzimi üzerinde yeni antimalarial ilaç bulma yönünde yapılan çalışmaların,saf olarak elde edilen P. vivax LDH'ı kullanılarak da yapılabileceği ve benzer sonuçlar alınacağıümit edilmektedir. Sonuç olarak türlerden biri üzerinde etkili olacak olan bir ilacın geliştirilmesidurumunda aynı ilacın diğer türler üzerinde de etkili olabileceği beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISEXPRESSION OF THE GENE CODING ENZYME LACTATE DEHYDROGENASEFROM PLASMODIUM VIVAX PURIFICATION OF THE RELATED PROTEIN ANDITS ANALYSISAbdullah ASLANFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Biology2006, Page : 50Increasing resistance of Plasmodium against currently available antimalarials necessitatesdevelopment of new and effective drugs. In this thesis; gene encoding lactate dehydrogenasefrom Plasmodium vivax was amplified by adding 6 histidines to the C-terminal of the enzymeprior to expressıon of the protein in the expressıon vector pKK223-3, in E. Coli. Theoverproduced protein was then purified by using Ni-NTA Spin kit and Ni-NTA agarose andanalysed kinetically. An antibody produced against PfLDH was tested against this kineticallyanalysed pure PvLDH protein. It was shown that two proteins were similar enough that PvLDHreacted with PfLDH antibody. It is expected that the drug design studies applied on PfLDH arealso made applicable on PvLDH after obtaining pure PvLDH protein. As a result it is expectedthat, if we develop one antimalarial against one at the Plasmodium species would work againstother species too.