Arıza teşhisinde destek vektör makinelerinin kullanımı
The using of support vector machines in fault diagnosis
  1. Tez No: 185086
  2. Yazar: SUNA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERHAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Destek Vektör Makineleri, Arıza Teşhisi, Sınıflandırma, Kernel Fonksiyonları, Support Vector Machines, Fault Diagnosis, Classification, Kernel Functions
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziARIZA TEŞH S NDE DESTEK VEKTÖR MAK NELER N N KULLANIMISuna YILDIRIMFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı2006, Sayfa:77Asenkron motorlar endüstride çok sık kullanılan motor türleridir. Motor içerisindeki bazıparçaların arızalanması bütün sistemi kötü etkileyebilir. Bu nedenle, herhangi bir parçada meydanagelen arızanın en kısa sürede tespit edilip, bütün sistemin etkilemeden onarılması çok önemlidir.Destek Vektör Makineleri, metin karakterizasyonu, imaj tanıma, biyoinformatik gibi birçokuygulamada iyi sonuçlar vermesine rağmen arıza teşhisinde yeni kullanılmaya başlanmıştır. Bu tezdeise asenkron motorların arıza teşhisinde Destek Vektör Makineleri yöntemi kullanılmıştır ve çok iyisonuç verdiği gözlemlenmiştir.Bu tezde, Destek Vektör Makineleri için asenkron motorlardan alınan veriler giriş olarakkullanılmıştır. Sağlıklı motor verileri ile kırık rotor çubuğu arızası olan motordan alınan verilersınıflandırılmıştır. kili sınıflandırma ve çoklu sınıflandırma işlemleri gerçekleştirilmiştir. Çoklusınıflandırma yöntemlerinden birine-karşı-biri metodu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE USING OF SUPPORT VECTOR MACHINES IN FAULT DIAGNOSISSuna YILDIRIMFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Computer Engineering2006, Page: 77Induction motors have been commonly used in the industries.The fault diagnosis in someparts affects all of the system adversely. So, it is very important to determine the fault occured in anypart in a short time and to repaire the all of the system without affecting the all of the system.Although the Support Vector Machines give good results from most problems like textcategorization, image recognition, bioinformatics, it has not been used in fault diagnosis. In this thesis,Support Vector Machines used in fault diagnosis and it has beeen observed that it gave good results.In this thesis, the data received from induction motors used for the input of Support VectorMachines. The classification between healthy motor data and broken rotor bar faulty data has beenclassified. Binary classification and multi-class classification processes are realized. One-against-onemethod is used for multi-class classification.