Bazı amin ve barbiturik asit türevlerinin metal komplekslerinin katı hal elektrik özellikleri, tek kristallerinin eldesi ve redoks potansiyellerinin incelenmesi
Invertigation of solid state electrical properties single crystals and redox potentials of metal complexes of some amines and barbituric acid derivatives
- Tez No: 185087
- Danışmanlar: PROF.DR. CİHAN ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Physics and Physics Engineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kompleks, katı hal, elektrik iletkenlik, termal bozunma, Complexes, solid state, electrical properties, thermal decomposition
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİBAZI AMİN VE BARBİTURİK ASİT TÜREVLERİNİN METAL KOMPLEKSLERİNİNKATI HAL ELEKTRİK ÖZELLİKLERİ, TEK KRİSTALLERİNİN ELDESİ VEREDOKS POTANSİYELLERİNİN İNCELENMESİMehmet BARUTFırat üniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim Dalı2006, Sayfa:71Bu çalışmada bazı amin ve barbiturik asit türevlerinin metal komplekslerinin katı halelektrik özellikleri incelenmiştir. Çalışma sırasında kullanılan kompleksler Hasan YücelSARIKAYA ve Elif ŞERAN tarafından sentezlenmiştir. Maddelerin kendi imalatımız olan birdüzenekle bozunmamış ve bozunmuş hallerinin iletkenlikleri incelenmiştir. Bunlardan[Co2(HTP)2(H2O)2]2H2O, [Ni2(HMP)2(H2O)2]4(H2O), [Cu(NP)(H2O)3]H2O,[Mn(NPH)CI(H2O)]H2O, [Cu(HTP)(H2O)] (H2O), [Co(NP)(H2O)3]H2O ve [Cd(HMP)(H2O)]komplekslerinin bozunmamış ve bozunmuş hallerinin hiçbiri iletken özellik göstermemiş,[Cu(NTP)(H2O)]2H2O, [Cd(NP)(H2O)2], [Ni2(HTP)2]8H2O, [Zn(HMP)(H2O)],[Ag(NPH)(H2O)], [Ag(HMP)(H2O)], [Pb(NP)(CH3COO)(H2O)]H2O, [Pb(HMP)(H2O)], E1, E2,E4, E5 kompleksleri ise bozunmamış veya bozunmuş hallerinin birinde veya birkaçında iletkenözellik göstermiştir. Bu komplekslerin iletkenlikleri tezde detaylıca incelenmiştir. Bazıkomplekslerin III. bozunma hallerinin oksit IR spektrumuna benzediği ve komplekslerine göreçok yüksek iletkenliğe sahip oldukları belirlenmiştir.Komplekslerin indirgenme potansiyelleri ile yarıiletkenlikleri arasında bir ilişkibulunamamıştır.Komplekslerin tek kristallerinin eldesi için de çalışmalar yapılmış ancak hiçbirkompleksin tek kristali elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVERTIGATION OF SOLID STATE ELECTRICAL PROPERTIES SINGLECRYSTALS AND REDOX POTENTIALS OF METAL COMPLEXES OF SOMEAMINES AND BARBITURIC ACID DERIVATIVESIn this study, it was invertigated the solid state electrical properties of some metalcomplexes of ammines and barbituric acid derivatives. The complex compounds have beenprepared by Hasan Yücel SARIKAYA and Elif ŞERAN. The solid state electrical conductingproperties of the compounds and their termal decomposition products were measured by usingdevice which was made by ourselves. These compounds, [Co2(HTP)2(H2O)2]2H2O,[Ni2(HMP)2(H2O)2]4(H2O), [Cu(NP)(H2O)3]H2O, [Mn(NPH)CI(H2O)]H2O, [Cu(HTP)(H2O)](H2O), [Co(NP)(H2O)3]H2O and [Cd(HMP)(H2O)], and their thermal decomposition productsdid not have an electrical conducting properties. Some of these complexes and their thermaldecomposition products of [Cu(NTP)(H2O)]2H2O, [Cd(NP)(H2O)2], [Ni2(HTP)2]8H2O,[Zn(HMP)(H2O)], [Ag(NPH)(H2O)], [Ag(HMP)(H2O)], [Pb(NP)(CH3COO)(H2O)]H2O,[Pb(HMP)(H2O)], E1, E2, E4 and E5. have an electrical conducting properties in some thermalintervals. The electrical conducting properties of these complexes have been investigated in themaster thesis detailed. Third decompotion products of some complexes have very high electricalconducting property. IR spectra of these decomposition products are fitting to IR spectra of theirmetalic oxide forms.Relationship of reduction voltages of the complexes with their electrical conductingproperties were not observed.The single cristals of the complexes have not been able to prepared.