Dış balistik analizi
Analysis of external ballistic
- Tez No: 185100
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dış balistik, Eğik atış, Hava direnci, Yerçekimivmesindeki değişme, Yörünge modelleri, External ballistic, oblique shooting, air drag, gravity change, shooting trajectory curves
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasında, temel değişkenler ve onların dış balistik üzerindekietkileri araştırılmıştır.Dış balistik denklemleri visual basic programında yazılarak bilgisayardamodellenmiş ve yükseklik ve sıcaklık değişkenleri, yer çekim ivmesindekideğişme ve hava direnci sıra ile analiz edilmiştir.Teorik sonuçlar eldeki deney sonuçları karşılaştırılmıştır. Koriolis etkisi verüzgar yönü karşılaştırmalarda göz önünde bulundurulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the primary variables and their effects on external ballisticproblems are investigated.The equations of motion of external ballistic problems were then modelledon computer through a written visual basic program and the effect of heightand temperature variations on the gravity and air drag were analysedrespectively.The theoratical results obtained were compared with the previouslydetermined experimental measurements in literature. Coriolis effect and winddirection were left for further studies.