Implementation of inventory control of manufacturing industry
Envanter kontrolünün üretim sektörüne uyarlanması
  1. Tez No: 185168
  2. Yazar: BOĞAÇ ÖZGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ARCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter Yönetim Sistemleri, Ekonomik Sipariş Miktarı, PerformansAnalizleri, Yazılım Geliştirme, ABC Sınıflandırması, Stratejik Yönetim, Yapay Zekâ, Öğrenen Organizasyonlar, ş Süreçleri Yeniden Yapılandırılması (Business ProcessReengineering)Mart-2006 Boğaç ÖZGEN
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZETEndüstri Mühendisliğinin en eski ve en çok incelenmiş konularından biri olan?Envanter yönetimi? konusu ele alındığında firmaların bu konuya profesyonelce eğilmediğigörülmektedir. ?Envater Yönetimi?' nin Stratejik bir yönetim aracı olması ve rekabetavantajını da beraberinde getirmesi gözden kaçırılmaması gereken iki özelliktir. ?EnvanterYönetimi? ister hizmet sektörü isterse de üretim sektöründe olsun, firmaların ana faaliyetkonularında daha fazla serbesti kazanabilmeleri için de gerekli ve temel bir konudur.Bu çalışmamızda Envanter Yönetimi konusu tam olarak Stratejik bir Yönetim aracıolarak ele alınmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede firmaların bilgi, beceri ve deneyimleriyardımıyla, kendi envanter yönetim politikalarını oluşturabilmelerine yardımcı olabilmekamaç olarak edinilmiştir. Bu amaç doğrultusunda uygun, kolay kullanımlı bir bilgisayaruygulamasının gerekliliği fark edilmiş ve bu eksiklik giderilmeye çalışılmıştır.Bilgi ve deneyimimizi temel alarak ortaya koyduğumuz sistem analizi çalışmamızsonucunda ortaya koymak istediğimiz çözümün, tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilipkullanıma hazır hale getirilmesi aşamaları bu çalışmanın ayrıntılarını oluşturmaktadır.Çalışmamız, şimdiye kadar gerçekleştirilmiş olan diğer çalışmaların bir eksiğinikapatmaya yöneliktir: Teorik altyapı kullanılarak, firmaların bilgi vedeneyimlerine dayalı ?Envanter Yönetim Sistemleri? modellemek.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT?Inventory Management? is the oldest and one of the most investigated areas ofIndustrial Engineering. When ?Inventory Management? subject is examined, it can be brieflyseen that companies do not have professional approaches and visions to this strategic tool. Asa strategic management tool, ?Inventory Management? brings competitive advantages andthese advantages are the most powerful features of it. As an addition to this, ?InventoryManagement? helps companies go through their main activity areas more confidently andsupports freedom for decision making in the competitive markets.In this study, ?Inventory Management? is taken as an important ?StrategicManagement Tool? for pro-active behaviors of companies against rapidly changing markets.Inside of this framework, there lies the objective to develop an easy to use softwareapplication to let companies build their own ?Inventory Management? systems based on theiraccumulated experiences and knowledge and model these systems using theoreticalapproaches.As a consequence of ?System Analysis? approaches within this study analysis phase,designing phase, development phase and testing phase of the software applicationdevelopment cycle are yield as the details.This study has an objective of completing a missing side of the existingimplementations: Modeling ?Inventory Management Systems? based on theexperience and knowledge of the companies by using theoreticalinfrastructures.