Eviricilerden oluşan dağınık güç sistemlerinde doğrusal ve doğrusal olmayan yükler için enerji yönetimi
Energy management for linear and nonlinear loads in distributed power system consisting of inverters
  1. Tez No: 185263
  2. Yazar: KORAY ŞENER PARLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: mikro şebeke, dağınık çalışma, güç kalitesi, yük-frekans düşümü, yük paylaşımı, eviricilerin paralel çalışması, microgrid, distributed operation, power quality, load-frequency droop, load sharing, parallel operation of inverters
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZETDOKTORA TEZİEVİRİCİLERDEN OLUŞAN DAĞINIK GÜÇ SİSTEMLERİNDE DOĞRUSAL VEDOĞRUSAL OLMAYAN YÜKLER İÇİN ENERJİ YÖNETİMİKoray Şener PARLAKFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı2006, Sayfa: 117Bu tezde iki evirici ünitesiyle oluşturulan mikro şebeke sisteminde yük paylaşımı yapılmıştır.Yük-frekans düşüm yönteminin her bir eviriciye uygulanmasıyla gerçekleştirilen denetimalgoritmasında, farklı nominal güç değerlerine sahip eviricilerin, sistemin toplam yükünü kendigüçleriyle orantılı olarak paylaşmaktadırlar. Bu denetim algoritmasında eviricilerin kendi çıkışbüyüklükleri kullanıldığından, ünitelerin denetimi için herhangi bir veri transferine gerekkalmamaktadır. Böylece sistemin dağınık çalışması sağlanabilmektedir. Sistemin aktif ve reaktif yükpaylaşımı ayrı ayrı ve birlikte olarak benzetim ve deneysel olarak yapılıp başarılı ve birbirleriyleuyuşan sonuçlar elde edilmiştir.Tezde ayrıca mikro şebeke sisteminde, doğrusal olmayan yüklerin neden olduğu harmonikleri,senkron eksen takımlarında ifade ederek elimine edecek bir denetim algoritması geliştirilmiştir. Budenetim algoritması yük frekans düşüm yöntemiyle birlikte kullanılarak, mikro şebeke sisteminde yükpaylaşımı başarılmıştır. Böylece sistemde paralel çalışma ile güç akışındaki devamlılık, yük paylaşımıile dağınık çalışma ve eviricilerin optimal çalışması ve harmoniklerin eliminasyonu ile güç kalitesininarttırılması başarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisENERGY MANAGEMENT FOR LINEAR AND NONLINEAR LOADS INDISTRIBUTED POWER SYSTEM CONSISTING OF INVERTERSKoray Şener PARLAKFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical and Electronics Engineering2006, Pages: 117Power sharing in microgrid systems consisting of two inverter units has been investigated inthis dissertation. The control algorithm which uses the load-frequency droop concept ensures that theinverters with different ratings share the total load in proportion with their ratings. As the controlalgorithm utilizes only the output variables of each inverter, no data transfer between the units isnecessary. This enables distributed operation of the system.Power sharing of the system has been simulated and experimentally verified for active andreactive power, both at the same time and separately. The results are in good agreement.A control algorithm that is based on expressing the nonlinear load related harmonics onsynchronous reference frame and then eliminating them has also been developed in this dissertation.By using this control algorithm along with the load-frequency droop technique load sharing has beenachieved in the microgrid. Thus, continuous power flow, distributed operation and power quality havebeen obtained through parallel operation, load sharing, optimal operation of inverters and harmonicelimination.