Lahana atıklarının kompostlanması ve elde edilen kompostun toprakta parçalanma süreci
Composting of cabbage wastes and degradation process of the compost in soil
  1. Tez No: 185265
  2. Yazar: NALAN TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UBEYDE İEPK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik kompostlama, Lahana atıkları, Parçalanma, Mineralizasyon, Aerobic composting, Cabbage wastes, Degradation, Mineralization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİLAHANA ATIKLARININ KOMPOSTLANMASI ve ELDE EDİLEN KOMPOSTUNTOPRAKTA PARÇALANMA SÜRECİNalan TOPÇUFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüÇevre Mühendisliği Anabilim Dalı2006, Sayfa : 46Bu çalışmada lahana atıkları kompostlanmış ve elde edilen kompostun topraktaparçalanma süreci incelenmiştir.Kompostlama sonucunda lahana atıklarının uçucu katı madde içeriği % 92,07'den %88,13'e düşmüştür ve TKN içeriği % 1,72'den % 2,21'e artmıştır. Selüloz içeriği ise prosessonunda başlangıç değerlerine göre artmıştır. Lahana atıklarının selüloz içeriği % 24,4'den %34,2'ye artmıştır. Toplam koliform bakteri miktarı kompostlama süresince azalmıştır.İnkübasyon periyodu esnasında kompostlanmış örneklerdeki maksimum C mineralizasyonunun,inkübasyonun ilk günlerinde meydana geldiği tespit edilmiştir. Elde edilen kompostta ağır metalkonsantrasyonlarının standartların altında olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada, kompostlamasüresince atığın uçucu katı madde parçalanma kinetikleri de belirlenmiştir. Uçucu katı maddeparçalanma hız sabiti 0,0354 gün-1 (R2=0,94) olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISCOMPOSTING OF CABBAGE WASTES AND DEGRADATION PROCESS OF THECOMPOST IN SOILNalan TOPÇUFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Environmental Engineering2006, Page: 46In this study, the waste of the cabbage was composted and degradation process of thecompost in soil was investigated.According to results, the volatile solid content of the cabbage waste decreased from92,07 to 88,13 % and TKN content of these waste increased from 1,72 to 2,21 %. The cellulosein composting material increased at the end of the process. The cellulose content of the cabbagewaste increased from 24,4 to 34,2 %. It was found that the total coliform decreased duringcomposting period. It was determined that the maximum C mineralization in soil occured atinitial of incubation. It was determined that the heavy metal concentrations of the compost werebelow the limits established by legislations. Furthermore, the kinetics of degradation of organicmatter in waste was found during composting period. The reaction rate constant of degradationof volatile solid in the wastes of the cabbage was found as 0,0354 day-1 (R2=0,94).