Yüksek yapılarda kış bahçesi tasarımı
Winter garden design in high rise building
- Tez No: 185289
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUAT ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kış bahçeleri, yüksek yapılar, tasarım ilkeleri, yeşil doku, içmekan tasarımı, Winter gardens, high rise buildings, design principles, green texture, indoor design
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada; geçmişten günümüze genellikle konutlarda kullanılan kış bahçelerininyüksek katlı yapılardaki uygulaması incelenmiştir. Ayrıca yüksek yapılarda uygulanankış bahçelerinde tasarım aşamasında alınacak konular değerlendirilmiş ve tasarımayaptığı etkiler incelenmiştir.Altı bölümden oluşan tezin:Birinci bölümde; Yüksek katlı yapılarda kış bahçesi konusunun ele alınış nedeni,çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır.kinci bölümde; Kış bahçesi kavramı açıklanmıştır. Bununla birlikte, bu kavramıntarihsel oluşum süreci içerisinde ortaya çıkışı ele alınmış ve günümüze kadar olangelişim süreçi incelenmiştir.Üçüncü bölümde; Kış bahçelerinin kullanın amacı incelenmiştir. Kış bahçelerininoluşum sürecinde nerelerde ve ne amaçla kullanıldığı incelenmiştir. Ayrıca u mekanlarkurgulanırken hangi etkenlerin göz önünde bulundurulması gerektiği açıklanmıştır.Dördüncü bölümde; Yüksek yapı kavramı açıklanmıştır. Bununla birlikte yüksekyapının dünyada ve Türkiye'de tarihsel gelişim süreci incelenmiştir.Beşinci bölümde; Kış bahçelerinin tasarlanmasına ve uygulanmasına ilişkin düzenlemeyaklaşımları beş örnek üzerinde değerlendirilmiş ve bu örnekler üzerinde analizleryapılmıştır.Altıncı ve son bölümde; Bu çalışma sonucunda elde edilen bulgular ve sonuçlara göreyüksek katlı yapılarda tasarlanacak ve uygulanacak olan kış bahçelerinde dikkatedilmesi gereken temel kriterler vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ivWINTER GARDEN DESIGN IN HIGH RISE BUILDINGSKıtay DURMUŞErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.S. Thesis, January 2006Thesis Supervisor: Assist. Prof. Suat ÇABUKABSTRACTThrough this work, from past to present the practise of the winter gardens (which wereusually applied on residences) to high rise buildings is studied. Furthermore, thesubjects evaluated which would be considered on the winter gardens that applied onhigh rise buildings and its impacts on design has been examined.In this thesis, which consists of six chapters:In the first chapter; the reason for taking ?the winter gardens on high rise buildings? as asubject, the aim of the work, the extent and the method has been explained.In the second chapter; winter garden concept has been explained. In addition, the rise ofthis concept in the process of historical formation has been considered and itsdevelopment process up to our period has been investigated.In the third chapter; the aim of using winter gardens has studied. Through the formationprocess of winter gardens, where and why they are being used has been examined. Also,which factors have been considered while forming the places has been explained.In the fourth chapter; high rise building concept has been explained. In addition, thehistorical process o high rise building in the world and in Turkey has been investigated.In the fifth chapter; the arrangament approaches regarding to planning and applyingwinter gardens are evaluated on five examples and analysis are made on these examples.In the sixth and the last chapter; According to these findings and results as the outcomeof this work, main criteria that must be noticed on winter gardens which will bedesigned and applied on high rise buildings are emphasized.