Kayseri'de modernleşme süecinde kent konutu kavramının gelişimi 1950-1970
The Development of urban residence concept in the process of modernization in Kayseri 1950-1970
  1. Tez No: 185288
  2. Yazar: FATMA SEVİL ORAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENCER ERKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi, Modernleşme, Konut, Kayseri, The Period of Republic, Modernization, Residence, Kayseri
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
iiiKAYSER 'DE MODERNLEŞME SÜREC NDE KENT KONUTUKAVRAMININ GEL Ş M 1950-1970Fatma Sevil ORALErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Şubat 2006Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. H. Sencer ERKMANÖZETCumhuriyet ile birlikte Türkiye'de modernleşme ve buna bağlı olarak endüstrileşme vekentleşme, mimarlık düşüncesini ve ürünlerini de etkilemiş ve yeni arayışların ortayaçıkmasına neden olmuştur. Toplumsal değişim süreçlerinden doğrudan etkilenen ve entemel mimarlık biçimi olan konut mimarisi de, bina programı, yapım teknikleri vetasarım anlayışına bağlı mekan ve cephe çözümleri ile yeniden biçimlenmiştir.Bu bağlamda, modernleşme sürecinin kendini gösterdiği 1950- 1970 yılları arasındakidönemin Kayseri konut mimarisi için bir kırılma noktası olduğu ve taşıdığı mimarlıkortamı koşulları ile önceki ve sonraki dönemlerden ayrıldığı gözlemlenmektedir. Buçalışmada yoğun kentleşmenin ve kentsel rant artışının baskısı altında tarihsel ve estetikdeğerlerine karşın günümüzde yok olmaya başlamış bu dönem konutlarının biçimlenmesüreci incelenmektedir.Böylelikle, şu an yok olmakta olan, kendine özgü mimari özellikler barındıran,gelenekselin sınırlarından çıkarak, yeni arayışlara giren, geleneksel kültürden gelen herşeyi yok saymadan tasarlanan, modern dönüşümleri yumuşak geçişle sağlayan budönem konutlarının gelişimini anlamak amaçlanmaktadır.Çalışmanın ilk aşamasında Türkiye'de modernleşme sürecinde konut mimarisiningelişimine genel kapsamda yer verilmekte, ikinci aşamada Kayseri örneğinde 1950öncesi modernleşme sürecine, konut alanında değinilmekte ve son olarak 1950-1970aralığında Kayseri konut mimarisinin evrimsel dönüşümü incelenmektedir .
Özet (Çeviri)
ivTHE DEVELOPMENT OF URBAN RESIDENCE CONCEPT IN THEPROCESS OF MODERNIZATION IN KAYSER 1950 - 1970Fatma Sevil ORALErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM. Sc. Thesis, February 2006Thesis Supervisor: Assist Prof. H. Sencer ERKMANABSTRACTThe modernization with industrialization and urbanization in Turkey by the republicinfluenced the architectural thought and products and brought new explorations. Alsothe architecture of residence, which has been influenced by the processes of socialchanges and is the basic architectural type, has been reformed by the edifice schedule,construction methods and location and facade solutions depended on design view. .By the means of this, the term of modernization process between 1950-1970, which isthe breaking point for residence architecture of Kayseri, differs from the previous andforthcoming periods by its architectural mood of conditions. In this study, the vanishingof these residences despite their historical and esthetical value has been presentedthroughout the process of formation of these residences under the dense urbanizationand pressure of increasing profit - based thought from urbanization.Thus, it is aimed to understand the development of this period?s residences which isnow being vanished, including specific architectural characteristics to itself, applyingfor the new lookouts with oversteping the traditional borders, designed without ignoringeverything comes from traditional culture and providing the modern formation withsmooth movements.At the first step of the study, it is generally defined the overall development of residencearchitecture in the modernization process in Turkey, at the second step the process ofmodernization before 1950 in Kayseri is defined in the view of residence and lastly theevolutionary change of residence architecture in Kayseri between 1950-1970 is studied.