Winter garden design and its effects on inner place atmosphere: A case study in Ankara
Kış bahçesi tasarımı ve iç mekan atmosferine etkileri: Ankarada örnek çalışma
- Tez No: 168723
- Danışmanlar: PROF.DR. CÜNEYT ELKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kış bahçeleri, Limonluk, Güneş enerjisi vi, Winter gardens, Conservatory, Solar energy iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET KIŞ BAHÇESİ TASARIMI VE İÇ MEKAN ATMOSFERİNE ETKİLERİ TURHAN, Çağla Yüksek Lisans İç, Mimarlık Bölümü Tez Danışmam: Prof.Dr. Cüneyt EKLER Nisan 2005, 138 Sayfa Günümüzde bilim ve teknolojinin gelişmesi farklı sorunları da beraberinde getirmiştir. Çevre kirliliği nedeniyle temiz enerji kaynakları aranmaya başlamıştır. Ayrıca günümüzde kullanılan enerji kaynaklarının pahalı, tükenebilir olması ve bazı ülkelerin tekelinde bulunması nedeniyle güneş enerjisiyle ilgili çalışmalar hız kazanmıştır. Güneş enerjisi üzerine farklı disiplinlerde araştırmalar yapılmaktadır. Günümüzün önemli sorunlarından biride çarpık kentleşme nedeniyle betonarmeyapıların artması ve yeşil alanların azalmasıdır. Özellikle kent inşam doğaya büyük özlem duyar hale gelmiştir. Bütün bu sorunlara mimari çözüm önerileri arasında kış bahçeleri geniş yer tatmaktadır. Kış bahçesi konusunun mimaride 'Ekolojik Mimari','Güneş Enerjisinden Mimaride Yararlanma','Biyolojik Mimari' gibi konu başlıkları altında incelendiği görülmektedir. Tarihte sera benzeri yaklaşımlarla ortaya çıkan kış bahçelerinin günümüzde kullanıcıya birçok yararlan olduğu keşfedilmiştir. Genellikle kış bahçelerinin tercih edilme nedeni dengelenmiş bir iç mekân ikliminde bitki yetiştirmek, manzara izlemek ve ara mekân kazanmaktır. Oysaki bu yapılar, güneş enerjisinin iç mekana alınmasına imkan vererek entegre edildiği yapının bile ısıtma, soğutma ve aydınlatma giderlerinde tasarruf sağlarlar. Bütün bu kazanımlar nedeniyle kullanıcının psikolojik ve fizyolojik sağlığına olumlu katkılar oluştururlar. Kış bahçelerinin verimliliği açısından doğru tasarlanması çok önemlidir. Gerekli önlemler alınmadan uygulanmış bir kış bahçesi kullanıcıya yarardan çok zarar getirebilir. Bu nedenle bu çalışmada kış bahçesi tasarımını etkileyen unsurlar üzerinde durulmuştur. Tez araştırması boyunca edinilen bilgiler ışığında Ankara Mesa Koru sitesinde bir ikiz villaya entegre edilmiş kış bahçesi üzerinde eleştirel yaklaşımlarda bulunulmuş ve bir öneri projesi geliştirilmiştir. Her iki kış bahçesi karşılaştırılmıştır. Kış bahçesinin entegre edildiği yapıya yararlarım vurgulamak amacıyla karşılaştırmaya villanın kış bahçesi entegre edilmeden önceki hali de dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WINTER GARDEN DESIGN AND ITS EFFECTS ON BVNER PLACE ATMOSPHERErA CASE STUDY İN ANKARA TURHAN, Çağla M.S,Department of Interior Architecture Supervisor:Prof.Dr.Cüneyt ELKER April 2005,138 pages Today, development of science and technology causes different problems. Clean energy sonrces are searched due to environmental pollution. in addition, studies on solar energy has been accelerated because today's energy resources are expensive, scarce and at the monopoly of certain countries. Therefore, different disciplines are conducting studies on solar energy. Öne of the most important problems of today is increasing number of reinforced concrete buildings and decrease in green areas because of crooked urbanization. Particularly, people living in city, yearn for narure. Winter gardens have an important place among architectural iiiisolution proposals for ali these problems. in architecture, winter garden is mentioned under several headings as“Ecological Architecture”,“Benefiting from Solar Energy in Architecture', ”Biological Architecture' ete. in history, greenhouse kind buildings are earliest form of winter gardens. Today, it is discovered that they have many benefits to the user. Reasons for preferring winter gardens are cultivating plants in balanced inner place climate, pleasant view and intermediate place gain. However, they also contribute to the savings of the integrated building's heating, cooling and artificial illumination costs by getting solar energy into the inner space. They have also positive effects on user's psychological and physical health due to ali these gains. A proper design of the vvinter garden is very important in terms of its efficiency. If a vvinter garden is implemented without taking required measures, it will cause damage rather than benefit to the user. Therefore, in this study, elements that effect winter garden design are analyzed. Under the light of informations obtained from ali these studies, a whıter garden, integrated to semi-detached villas in Mesa Koru housing area is criticized and analyzed and a solution proposal is developed. Then, both existing and proposed vvinter gardens are compared. Villa's situation before the integration of vvinter garden is also included into this comparison in order to highlight effects of vvinter garden's integration to the building.