Kent merkezlerinde meydanların gelişimi'Sivas Hükümet Meydanı örneği'
The Development of squares in city centers 'The sample of Sivas Goverment Square'
- Tez No: 185291
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENCER ERKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sivas Hükümet Meydanı, Kent merkezi, Meydan, Sivas Government Square, City Center, Square
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sivas Hükümet Meydanı Sivas kenti için, geçmiş tarihlerden günümüze kadarki süreçtetarihi, idari, sosyal ve fiziksel yönden merkez konumundadır.Çalışmanın amacı Sivas Hükümet Meydanı'nın geçirdiği değişim ve dönüşümünincelenmesi ve kent merkezi ve meydan kuramları paralelinde doğru anlamlandırmanınyapılabilmesidir.Çalışmaya alt yapı oluşturmak için öncelikle, ikinci ve üçüncü bölümlerde kent merkezive meydan kuramları ve bunların alt açılımları incelenmiştir. Dördüncü bölümde iseSivas kentinin tarihsel gelişimiyle ilgili genel bir gözlem yapıldıktan sonra tarihi birmeydan olan Sivas Hükümet Meydanı özeline inilmiş ve meydanın, aynı zamanda kentmerkezinin geçirdiği fiziksel ve anlamsal değişim ve dönüşüm incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sivas Goverment square is the center for city of Sivas historically, socially andphysically from the past to the recent times.The aim of the study is to investigate changes and transformations that Sivas GovermentSquare has witnessed and to understand and to state the meaning of the square throughthe theoretical discourses on the city centers and squares.In order to make an introduction to the research firstly the city center and squaretheories are investigated in the second and third chapters, in the fourth chapter, aftermaking a general observation about the historical development of the city of Sivas,Sivas Goverment Square which is a historical one, is investigated specifically. At thesame time physical and semantic changes and transformations that the city center hassurvived through, is analysed.