Yolüstü-Caferi (Elazığ) köyleri çevresindeki volkanitlerin petrografisi ve petrolojisi
Petrography and petrologıy of volcanicies in the vıcınıty Yolüstü-Caferi villages (Elaziğ)
  1. Tez No: 185306
  2. Yazar: VURAL GÜL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMİN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elazığ, Doğu Toros, Subra Subduction Ofiyoliti, Petrografi, Petroloji, Türkiye.III, Elazığ, Eastern Taurus, Suprasubduction ophioites, Petrography, Petrology, Turkey.V
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖzetYüksek Lisans TeziYolüstü- Caferi Köyleri (ELAZIĞ) Çevresindeki Volkanitlerin Petrografisi ve PetrolojisiGül VURALFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı2006, Sayfa:nceleme alanı, Türkiye'nin en önemli tektonik birliklerinden biri olan Doğu TorosOrojenik Kuşağı içerisinde yer almaktadır. Çalışma alanında dört farklı birimyüzeylemektedir. Bu birimler, Üst Jura-Alt Kretase yaşlı Guleman Ofiyoliti, ÜstMeastrihtiyen-Alt Eosen yaşlı Hazar Grubu, Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı ve Pleistosenyaşlı alüvyonlardır.Guleman Ofiyoliti, yastık lavlar, diyabaz dayk kompleksi, bazalt ve tekil diyabazdayklarından oluşmuştur. Hazar Grubu, kireçtaşı, kumtaşı ve konglomeralardan oluşmaktadır.Maden Karmaşığı ise; aglomera, volkanik kumtaşı, lav akıntıları, yastık lavlar ve yer yerbunlarla ardalanmalı kırmızımsı kahverengi çamur taşlar ile temsil edilmektedir. Pleistosenoluşumlar ise; konglomera, çakıl ve kum'dan oluşmuştur.IIGuleman Ofiyoliti'nin jeokimyasal verileri bu ofiyolitin toleyitik ve E tipi MORB'danoluştuğuna işaret etmektedir.Guleman Ofiyoliti'ne ait kayaçların petrografik ve jeokimyasal özellikleri, bu ofiyolitinsupra-supduction zonunda oluşan ofiyolitlerin özelliklerine benzerlik gösterdiğini, tipikokyanus ortası ofiyolitlerden ayrıldığını vermektedir.Guleman Ofiyoliti, bölgede Üst Triyas'tan itibaren açılmaya başlayan, Neotetis'in güneykolunun, Üst Kretase'den itibaren kuzeye doğru dalmasına bağlı olarak üstteki okyanusallevhada oluşan açılma zonu ürünleridir. Üst Kretase sonunda kuzey-güney doğrultulu sıkışmasonucu bu açılma durmakta ve oluşan bu havzayı okyanusal kabuk ürünleri doldurmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisPETROGRAPHY AND PETROLOGIY OF VOLCANICIES IN THE VICINITYYOLÜSTÜ- CAFER VILLAGES (ELAZIĞ)Gül VURALFırat UniversityGraduate School of the Naturel and Appled SciencesDepartment of the Geological Engineering2006, Page:The investigated area is situated in the Eastern Taurus orogenic belt which is the animportant tectonic the Tukey. Four different units crop out the study area. These units areUpper Jurasic- Lower Cretaceous Guleman Ophiolites, Upper Meastrichtian-Middle EoceneHazar Group, Middle Eocene Maden Complex, Pleistocene alluviums.Guleman Ophiolites, composed of basaltic pillow lavas, diabase dikes complex, basaltand isolated diabase dikes. The Hazar Group consists of limestone, sandstone andconglomerates. The Maden Complex composed of aglomerate, volcanic sandstone, basalticlavas, basaltic pillow lavas and reddish mudsone. Pleistosen alluviums are represented byconglomerates, gravels and sand.IVThe chemical data indicate that the Guleman Ophiolites are derived from the tholeiticmagma, E type MORB.The Guleman Ophiolites were formed by spreading above a northward-dipping intraoceanic, supduction (supra-subduction) of Neotethyan ocean during Upper Cretaceous.The petrographical and geochemical features of Guleman Ophiolite unit comport withthe features of supra-subduction zone ophiolites and differ from the typical oceanic ridgeophioiles. Therefore the Guleman Opliolite accepted on a supra-subduction ophiolite.