Atık taşıt lastiğin beton içerisinde kullanımı ve betonun karakteristiklerine etkisi
Use of waste vehicle tire in concrete and its characteristics of concrete
- Tez No: 185330
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERVET YILDIZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Beton, atık lastik agrega, betonun karakteristik özellikleri.VIII, Concrete, waste tire aggregate, characteristic properties of concrete.IX
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fırat Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziATIK TAŞIT LASTİĞİN BETON İÇERİSİNDE KULLANIMI ve BETONUNKARAKTERİSTİKLERİNE ETKİSİMehmet EMİROĞLUFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüYapı Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa : 75Katı atıkların yönetimi, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli çevreselsorunlardan biridir. Atık taşıt lastikleri de bu katı atıklar arasında yer almaktadır. Her yıl giderekartan bir şekilde stoklanan atık lastikler, insan sağlığı, çevre kirliliği ve estetik gibi problemlereneden olmaktadırlar. Bu nedenle atık taşıt lastiklerinin yönetimi önem arz etmektedir. Atıklastiklerin yönetimi hakkında günümüze kadar çeşitli çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmanınamacı, atık taşıt lastiklerini beton içerisinde agrega olarak kullanmak, böylece hem bu atıklarınyönetimine katkıda bulunmak hem de betonun karakteristiklerine etkilerini araştırmaktır.Bu çalışmada, beton içerisine hacimce %5, 10, 15 ve 20 oralarındaki lastikler agrega ileyer değiştirilmiş ve elde edilen betonların birim ağırlık, işlenebilirlik, basınç dayanımı, eğilmedayanımı, dolaylı çekme dayanımı, SEM analizi, EDX analizi ve sesüstü dalga hızı ölçümleriyapılmıştır.Yapılan deneysel çalışmalar neticesinde, beton içerisindeki lastik agrega miktarı arttıkçabirim ağırlık, basınç dayanımı, dolaylı çekme dayanımı ve ultra ses hızı ölçüm değerlerinde birazalma gözlenmiştir. Eğilme dayanımı değerleri ise beton içerisindeki lastik agreganın içeriğineve cinsine göre değişiklik göstermektedir. İri lastik agrega ilavesinin, ince lastik agregailavesine oranla betonun karakteristiklerine daha olumlu etkiler yaptığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsC ThesisUSE of WASTE VEHICLE TIRE in CONCRETE and its EFFECTS ONCHARACTERISTICS of CONCRETEMehmet EMİROĞLUFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Construction Education2006, Page : 75Management of solid wastes is one of the most important issue both World andour Country. Waste vehicle tires are one of these solid wastes. These waste tires that aregradually increasing, cause a huge environmental, human health and aesthetic problems. Forthis reason, the management of waste vehicle tires is very important. There are various studiesabout management of waste vehicle tires. Aim of this study is to use of waste vehicle tires inconcrete as aggregate, hence, it contributes to management of waste vehicle tires andinvestigates the effects of waste tire on characteristics of concrete.In this study, normal aggregate was replaced with waste vehicle tires 5%, 10, 15 and 20of the total aggregate volume in the concrete and tested density, workability, compressivestrength, flexural strength, split tensile strength, SEM analysis, EDX analysis and pulse velocitymeasuring of concrete.After the experimental results, it is seen that density, compressive strength, tensilestrength and pulse velocity values of concrete decrease while the waste tire content in concreteincreases. However, the flexural strength of concrete with waste tire aggregate presented adifference according to content and types of waste tire. It is shown that the effect of coarse tireaggregate is better than fine tire aggregate.