Pıc mikrodenetleyici yardımı ile dc motorun hız kontrolü
DC motor speed control with pic microcontroller
  1. Tez No: 185329
  2. Yazar: ÖMÜR AYDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DC motor, PIC mikrodenetleyici, DC-DC kıyıcı, dört-bölgeli kontrol, DC motor, PIC microcontroller, DC-DC chopper, four-quadrant control
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
PIC MİKRODENETLEYİCİ YARDIMI İLE DC MOTORUN HIZ KONTROLÜÖmür AYDOĞMUŞFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa: 89Bu çalışmada, endüstride geniş bir uygulama alanına sahip olan DC motorun kapalı-çevrim hız kontrolü gerçekleştirilmiştir. Bunun için PIC mikrodenetleyici tabanlı dört-bölgelibir DC motor sürücü sistem tasarlanmıştır. Öncelikle DC motoru ayarlanabilir bir kaynaktanbesleyebilmek için DC-DC kıyıcı devre, yardımcı devreler, arayüz ve kontrol devreleritasarlanmış ve oluşturulmuştur. Sürücü kontrolü genel amaçlı bir mikrodenetleyici (PIC16F877)ile yapılmıştır. Kontrolör devresi ise sayısal olarak gerçekleştirilmiş olup kontrol programı Cdilinde yazılmıştır.Bu çalışmanın amacı esnek, güvenilir ve verimli bir şekilde PIC mikrodenetleyicitabanlı ve kapalı-çevrim dört-bölgeli bir DC motor sürücü sisteminin düşük maliyetlegerçekleştirilebileceğini göstermektir. Bu nedenle prototip sabit mıknatıslı bir DC motorunhızlanma ve yavaşlama, düz ve ters yönde dönme ve frenlenmesi için inşa edilen DC motorsürücü sistemine ait beklenilen doğrulukta deneysel sonuçlar elde edilmiştir. Bununla birlikteDC motor sürücü sisteminin Matlab/Simulink ile benzetimi yapılmış ve benzetim sonuçlarıdeneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak DC motorun, tasarlanan bu sistem ile geniş bir hız aralığında ve iyi birperformans ile dört-bölgeli kapalı çevrim hız kontrolü gerçekleştirilebilmiştir. Düşük maliyetlegerçekleştirilen bu sistemin DC motor hız kontrolü için kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDC MOTOR SPEED CONTROL WITH PIC MICROCONTROLLERÖmür AYDOĞMUŞFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical Education2006, Page: 89In this study, closed-loop speed control of a DC motor which is used for a wide rangeof applications in industry has been realized. Therefore, a PIC micro controller based four-quadrant DC motor drive system has been designed. Firstly the DC-DC chopper circuit, theauxiliary circuits, interfaces and control circuits have been designed and built for providing avariable DC voltage to supply the DC motor. Drive control is performed by a general purposemicro controller (PIC16F877). The control circuit has been realized digitally and the controlprogram has been written in C programming language.The purpose of this study is to show that flexible, reliable and efficient PIC microcontroller based and closed-loop four-quadrant DC motor drive systems can be built at lowcosts. For this purpose, expected experimental results have been obtained which show theimplementation of the drive system for speed acceleration and deceleration, forward andreversal operation and braking of a prototype permanent magnet DC motor. In addition to theexperimental work, the dc motor drive system has been simulated using Matlab/Simulink, andthe simulation results have been compared with those obtained from experiment.Consequently, it has been shown that with this designed drive system closed-loop andfour-quadrant speed control of a DC motor can be accomplished efficiently in a wide speedrange. It has been also shown that the implemented drive system can give reasonable results ofspeed control for a DC motor.