Kayısının osmotik dehidrasyonu ve kurutmaya etkisi
The osmotic dehydration of apricot and its effect on drying
  1. Tez No: 185340
  2. Yazar: AYŞE İSPİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İNCİ TÜRK TOĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kayısı, osmotik dehidrasyon, kurutma, büzülme, kinetik, modelleme, Apricot, osmotic dehydration, drying, shrinkage, kinetic, modelingI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKAYISININ OSMOTİK DEHİDRASYONU VE KURUTMAYA ETKİSİAyşe İSPİRFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Mühendisliği Anabilim Dalı2006, Sayfa: 104Bu çalışmada kayısının osmotik dehidrasyonu ve kurutulması çalışıldı. Bu amaçla farklıosmotik ortamlar hazırlandı. Farklı osmotik madde, çözelti konsantrasyonu, sıcaklık, örnek/çözeltioranı, zaman, örnek geometrisi, ön işlem, çalkalama, kesikli-sürekli işlem gibi çeşitli parametrelerinetkisi araştırıldı. Osmotik dehidrasyon sırasında meydana gelen su kaybı ve katı kazanımı için etkindifüzivite, kütle transfer katsayısı ve denge dağılım katsayısı hesaplandı. Daha sonra, non-lineerregresyon kullanılarak, bu katsayılar üzerine işlem parametrelerinin etkisi modellendi.Osmotik olarak dehidre edilen kayısılar 75 oC sabit sıcaklıkta kurutuldu. Kuruma kinetikleriincelendi. Tüm parametreler için etkin difüzyon katsayısı hesaplandı.Deneysel sonuçlar sürekli metodun kesikli metoda göre daha iyi olduğunu ve çalkalamanınetkisinin önemsiz olduğunu gösterdi. Su kaybı ve katı kazanımı, çözelti konsantrasyonunun, sıcaklığınve işlem süresinin artmasıyla, örnek/çözelti oranının ve örnek geometrisinin azalması ile artmıştır. Önişlem uygulaması ise su kaybı ve katı kazanımını azaltmıştır.Büzülme sonuçları, nem içeriğindeki azalma ile kayısının hacim, çap, uzunluk veyoğunluğundaki değişimin geleneksel kurutmaya göre daha az olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE OSMOTIC DEHYDRATION OF APRICOT AND ITS EFFECT ON DRYINGAyşe İSPİRFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Chemical Engineering2006, Sayfa: 104In this study, the drying and the osmotic dehydration of apricot were investigated. For thisaim, different osmotic mediums were prepared. The effect of various parameters on the osmoticdehydration such as: kind osmotic matter, the concentration of solution, temperature, the ratio ofsample/solution, time, the geometry of sample, pre-treatment, shaking and continuous-discontinuous procedure was investigated. The effective diffusivity and mass transfer coefficient ofwater loss and solid gain and equilibrium distribution coefficients during osmotic dehydration ofapricot were calculated. Then, the effects of procedure parameters on these coefficients weremodeled by using non-linear regression. In addition, the shrinkage during osmotic dehydration wasinvestigated.The osmotically dehydrated apricots were dried at constant temperature at 75 oC. Thedrying kinetics was investigated and the effective diffusion coefficients during drying werecalculated for the whole parameters.The experimental results showed that the continuous method was better than discontinuousmethods; the effect of shaking was not valuable. The water loss and solid gain were increased byincreasing solution concentration, temperature and procedure time, decreasing the ratio ofsample/solution, and the reduction of the geometry of the sample. The application of pretreatmentdecreased the water loss and solid gain.The shrinkage results showed that the changes in volume, diameter, length and density ofapricot with the reducing moisture content was smaller than conventional drying.