Kavgacı siyam balığı (Betta splendens regan, 1910)'nın köpük yuva oluşturmasında su sıcaklığı, birey büyüklüğü ve ortam düzenlenmesinin önemi
The importance of temperature,individual size and habitat arrangement on the bubble nest consruction of siamase fighting fish (Betta splendens regan, 1910)
- Tez No: 185339
- Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER HARLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Betta splendens, Köpük Yuva, Su Sıcaklığı, Ortam Düzenlemesi, Betta Splendens, Bubble Nest, Water Temperature, Habitat Arrangement
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
Bu çalışmada, Kavgacı Siyam Balığı (Betta splendens Regan, 1910)'nın köpük yuvaoluşturmasında su sıcaklığı, birey büyüklüğü ve ortam düzenlemesinin önemi araştırıldı. Çalışmada 75erkek ve 15 dişi Betta splendens kullanıldı. Çalışmalar 33 Ã 100 Ã 60 cm ebatlarında, cam bir tabakaile iki kısma ayrılmış, havalandırma uygulanmış ve ısıtıcı bağlanmış 10 adet akvaryumda yapıldı.Akvaryumların çok fazla ışık almasını engellemek için akvaryumların etrafları karton ile kapatıldı.Köpük yuva oluşumunda ortam düzenlemesinin önemini incelemek için ergin erkek B.splendens'ler, farklı renkteki rafyalarla (beyaz, siyah, gri, yeşil, mavi) düzenlenmiş akvaryumlar iledoğal su bitkisi (Lemna sp.), plastik materyalden oluşturulmuş yapay bitki ve rafyayla (beyaz, siyah,gri, yeşil ve mavi) düzenlenmiş akvaryumlara bırakıldı. Erkek B. splendens'lerin köpük yuvaoluşturdukları su sıcaklığı aralığını belirlemek için, bireyler sıcaklığı 25, 26, 27, 28 ve 29 oC olanakvaryumlarda tutuldu. Balık büyüklüğü ile oluşturulan köpük yuva alanı arasındaki ilişkiyiaraştırmak için farklı uzunluktaki balıklar akvaryum ortamına yerleştirilerek oluşturdukları köpükyuvaların alanları ölçüldü.Sonuç olarak, yapılan bu çalışmada B. splendens'lerin geniş bir sıcaklık aralığında (25-29 oC)köpük yuva oluşturabildikleri, bu yuvaları oluşturabilmek için ortam düzenlemesinin daha iyi sonuçverdiği ve oluşturulan köpük yuvalar ile birey büyüklüğü arasında pozitif, fakat zayıf bir ilişkinin(r=0,45) bulunduğu görüldü. Ayrıca, bu çalışmada 3 cm uzunluğa sahip B. splendens'lerin köpük yuvaoluşturabildikleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
In the present study, the importance of temperature, individual size and habitatarrangement on the bubble nest construction of Siamese fighting fish (Betta splendensRegan,1910) was investigated. 75 males and 15 females of B. splendens were used for thestudy. Ten aquariums (33 Ã 100 Ã 60 cm) were used and were divided into two sides by aglass layer. Aquariums were aerated and heated by aquarium heaters. Cartons were placed inthe wall of aquariums in order to prevent excess lighting.To observe the importance of habitat arrangement on the bubble net construction,adult of male B. splendens were maintained in aquariums having different colour raffia(white, black, gray, green, blue) or in aquariums having a natural water plant (Lemna sp.),artificial plants (made from plastic material) and raffia (white, black, gray, green and blue).Males of B. splendens were exposed to 25, 26, 27, 28 and 29 oC in order to observe thetemperature range in the construction of bubble nest. Fish samples in different length wereset up in aquariums to find the relations between fish length and size of constructed bubblenests.In the present study, it is concluded that B. splendens is able to construct bubble nestin a wide range of temperature (25-29 oC), habitat arrangement gives a better result toencourage males in the construction of bubble nests, and there is a positive, but a weakrelation between construction bubble nests and individual size (r= 0.45). In addition, it wasobserved that males of B. splendens bigger than 3 cm are able to construct bubble nests.