Radyolojik görüntülerin sayısal olarak arşivlenmesi ve ağ üzerinden paylaştırılması
Digital archiving radiological images and share at network
  1. Tez No: 185344
  2. Yazar: MUSTAFA ULAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YETKİN TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Information and Records Management, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: PACS, DICOM, Sayısal Arşivleme, Web Tabanlı Yönetim, DICOMGörüntüleyici.V, PACS, DICOM, Digital Archiving, Web Based Management, DICOMViewer.1
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziRADYOLOJ K GÖRÜNTÜLER N SAYISAL OLARAKARŞ VLENMES VE AĞ ÜZER NDEN PAYLAŞTIRILMASIMustafa ULAŞFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı2006, Sayfa : 90Hasta Bilgi Otomasyonlarının, daha verimli bir Sayısal Arşivleme sunabilmeleri içinMedikal Görüntülerin de sayısal ortama aktarılması gerekmektedir. Bu konuda daha önce çalışmayapılmış ve standart bir yapı ortaya konulmuştur. Bu yapı PACS (Picture Archiving andCommunication System-Resim Arşivleme ve letişim Sistemi) sistemidir. Bu sistem medikalgörüntülerin sayısal arşivleme yöntemleri ile pratik bir yapıda saklanması ve yönetilmesini sağlar.Bu sistemler içerisinde standart bir Medikal Görüntü formatı da kullanılır, buna DICOM (DigitalImage Communication in Medicine-Tıpta Sayısal Resim letişimi) standardı denir.DICOM standardı ile hasta hakkında sadece medikal görüntü değil, beraberinde ek bilgilerde saklanabilir. Bu yapısı ile küçük bir veritabanı prototipine benzemektedir. DICOM dosyasıiçerisinde var olan etiketler ile hasta ile ilişkili tüm bilgiler saklanabilmektedir. Bu yolla veribütünlüğü sağlanmış olur. Bu kazanım ile etik çerçevede bilgi paylaşımı kolaylaşmıştır vedeneyimlerin aktarılıp artırılmasına yardımcı olunmuştur.Bu tez çalışması içerisinde mevcut sistemlere alternatif olabilecek bir çalışma da önesürülmektedir. Bu önerilen sistem, medikal görüntülerin sayısal arşivlenmesi ile birlikte, uzaktanyönetilebilir ve kullanılabilir olmasını da sağlayacaktır. Ayrıca sistem, internet ortamında kalifiyeistemcilerden bağımsız bir şekilde DICOM arşivinin kullanıcıların hizmetine sunulmasınısağlayacaktır. Bu bağlamda sayısal arşiv sistemi ile birlikte DICOM formatlı dosyaların okunmasıiçin, DICOM Görüntüleyici ve Metinsel veri okuyucu tasarlanmıştır. Bunun için DICOM standartformat yapısının geniş bir şekilde incelenmesi de yapılarak, bundan sonraki çalışmalar için önemlibir altyapı bilgisi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisDIGITAL ARCHIVING RADIOLOGICAL IMAGES ANDSHARE AT NETWORKMustafa ULAŞFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Computer Engineering2006, Page 90In order to serve more productive digital archiving system in Patient Information System,medical images must be transformed into digital media. A lot of work have been done and putforward a standard structure about this subject. This structure is PACS (Picture Archiving andCommunication System). This system not only provides saving medical image with digitalarchiving methods practically but also is easy managing. A standard Medical Image format is usedin this system. This is DICOM (Digital Image Communication in Medicine) standard.Medical image as well as extra text information about patient can be saved with thisstandard. It seems to be a database prototype with this structure. A lot of type of patientinformation can be saved with DICOM tags in DICOM file. This advantages help to transfer andincrease experiences conforming to ethic rules.A system was asserted which can be alternative to present system in this thesis. Thisproposed system can be archiving digital medical image and provide to remote manage and usage.Furthermore this system provides to represent the DICOM archive to user without needs anyqualified clients in internet. In this context, a DICOM Viewer and Text data reader were designedwith Digital archive system.