Asenkron motorların dinamik yapay sinir ağları ile hız kontrolü
Speed control of induction motors using dynamical neural network
  1. Tez No: 185355
  2. Yazar: KORAY ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUAMMER GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asenkron motorlar, dinamik yapay sinir ağları, hız kontrolü, Induction motors, dynamical neural networks, speed control
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziASENKRON MOTORLARIN DİNAMİKYAPAY SİNİR AĞLARI İLE HIZ KONTROLÜKoray ŞAHİNFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa: 70Asenkron motorlar; az bakım gerektirmeleri, maliyetlerinin düşük olması, tozlu veparlayıcı ortamlarda çalışabilmeleri nedeniyle endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır.Değişken hız gerektiren uygulamalarda kullanılan yüksek nitelikli bir sürme sisteminin; süreklive geçici durum hız ve konum davranışlarının oldukça düzgün olması, değişken hızgereksinimlerine iyi cevap vermesi, sistemin performansının yük torku gibi bozucu giriş vemotorun parametre değişimlerinden etkilenmemesi gerekir. Asenkron motorların doğrusalolmayan ve karmaşık modeli nedeniyle basit ve etkin bir asenkron motor hız denetim sistemineihtiyaç duyulur.Bu tez çalışmasında, Dinamik Yapay Sinir Ağları (DYSA) ile asenkron motorların hızkontrolü gerçekleştirilmiştir. Motor hızı ile motor hızının değişimi YSA' na giriş olarak verilmişve motorun tork akımı çıkış olarak alınmıştır. YSA' nın eğitimi hız hatası kullanılarakgerçekleştirilmiştir. Hız kontrolörü olarak kullanılan YSA, yöresel geri beslemeli dinamik bir ağyapısı olarak seçilmiş ve ileri beslemeli YSA ile asenkron motorun hız kontrol performanslarıkarşılaştırılmıştır. Hız kontrolörü olarak kullanılan eğitilmiş YSA ile hız kontrol sistemininMATLAB-Simulink de benzetimi yapılmıştır. Yük ve parametre değişimleri altında asenkronmotorun YSA ile hız kontrolünden elde edilen benzetim sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisSPEED CONTROL OF INDUCTION MOTORS USINGDYNAMICAL NEURAL NETWORKKoray ŞAHİNFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electronics and Computer Education2006, Page: 70Induction motors are widely used in industry since they have lower maintenancerequirements, lower cost and the ability to operate in dirty and explosive environment. Highperformance electrical drives used for variable speed applications should have; an acceptablespeed and position control performance in transient and steady state, a good response for thevariable speed demands and robustness against the load and parameter variations of the motor.Due to the nonlinear and complex structure of induction motors, simple and effective speedcontrol system is required for the induction motor drives.In this thesis, speed control of an induction motor is implemented using the dynamicalneural network (DNN). NN inputs are selected as the speed error and the change of the errorand, the NN output is the torque current. NN is trained using the speed error. Locally recurrentNN structure is used as a speed controller and control performance is compared with thefeedforward counterpart. Speed control of induction motor including the trained NN controlleris simulated with MATLAB-Simulink. Simulation results showing the performance of thecontrol system are presented under the load and parameter variations.