Asenkron motorların yapay sinir ağları ile vektör kontrolü
Vector control of induction motors using neural network
  1. Tez No: 185354
  2. Yazar: ŞÜKRÜ TAŞKAFA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUAMMER GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asenkron motorlar, yapay sinir ağları, vektör kontrol, Induction motors, artificial neural networks, vector control
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziASENKRON MOTORLARIN YAPAY S N R AĞLARI LE VEKTÖRKONTROLÜŞükrü TAŞKAFAFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa: 74Asenkron motorların vektör denetimi ile motorun akı ve moment bağıntıları arasındakikenetleme etkisi ortadan kaldırılarak bu iki değişken birbirinden bağımsız olarak denetlenebilirhale getirilir. Böylece, motor akımının akı bileşeni sabit tutularak moment bileşeni ile motormomenti ve hızı denetlenebilir. Asenkron motorların doğrusal olmayan modelinin ve zamanladeğişen parametrelerinin etkisi ile alan yönlendirmesinin hatalı olmaması için dayanıklı birvektör kontrol sistemine ihtiyaç duyulur.Bu tez çalışmasında, Yapay Sinir Ağları (YSA) ile asenkron motorların vektör denetimiincelenmiştir. Motor akımı ile motor akımının değişimi YSA' na giriş olarak verilmiş ve motorgerilimleri çıkış olarak alınmıştır. YSA' nın eğitimi akım hataları kullanılarakgerçekleştirilmiştir. Vektör kontrolör olarak kullanılan YSA, ileri beslemeli ve yöresel geribeslemeli olmak üzere iki farklı yapıda seçilmiş ve doğrusal olmayan yük şartları ve parametredeğişimleri altında asenkron motorun vektör kontrolündeki performansları belirlenmiştir.Eğitilmiş YSA kontrolör kullanılarak asenkron motorun vektör kontrol sisteminin MATLAB-Simulink de benzetimi yapılmıştır. Yük ve parametre değişimleri altında asenkron motorunvektör kontrolünden elde edilen benzetim sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisVECTOR CONTROL OF INDUCTION MOTORS USING NEURALNETWORKŞükrü TAŞKAFAFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electronics and Computer Education2006, Page: 74The coupling effect between induction motor fluxes and currents are eliminated andthese two variables can be controlled independently by using the vector control technique. Thus,the motor torque and speed can be controlled by using the torque current component keeping theflux component constant. Due to the effects of time varying parameters and nonlinearmathematical model of the motor, a robust vector controller is required to obtain a correct fieldorientation.In this thesis, vector control of induction motors is presented using Neural Network(NN). NN inputs are selected as the motor current and the change of the current error and, NNoutput is the motor voltages. NN is trained using the currents errors. Feedforward and locallyrecurrent NN structure are used for the vector controller and their control performance arecompared. Vector control of the induction motor including the trained NN controller issimulated with MATLAB-Simulink. Simulation results showing the performance of the controlsystem are presented under the load and parameter variations.