1998 ceyhan depremi depremde hasar gören yapılar ve güçlendirilmesi
1998 earthquake of ceyhan strengthening of damage structures during earthquake
  1. Tez No: 185397
  2. Yazar: SUAT YAŞA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ SAYIL ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Earthquake, Earthquake of Ceyhan, Properties of Earthquake, StructuralDamages, Repairing and Strengthening.XI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Deprem; Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkantitreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayıdır.İnsanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerindebulunan tüm yapıların da hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerinigösteren bir doğa olayıdır.Bu çalışmada, Depremin oluş nedenleri, özellikleri anlatıldı. 1998 yılında meydanagelen Ceyhan Depremi ayrıntılı olarak incelenerek yapılarda meydana gelen hasarlar hakkındabilgiler sunulmuştur. Depremin betonarme yapılar üzerindeki etkileri, betonarme yapıelemanlarının deprem karşısında davranışları ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Depremde hasargören yapıların hasar derecelerinin tespit edilmesi ve yapıdaki taşıyıcı sistemlerde meydanagelen hasarları ıdeCAD Statik 5.0 Yapı Analiz Programını kullanarak önce eski depremyönetmeliği ( 1975 Deprem Yönetmeliği ) kullanılarak sistem çözüldü, daha sonra 1997Deprem Yönetmeliğine göre çözüm yapılarak yetersiz olan yapı elemanları tespit edilerekgüçlendirme yapılarak analiz sonuçları alınmıştır.Anahtar Kelimeler : Deprem, Ceyhan Depremi, Depremin Özellikleri, Yapısal Hasarlar,Onarım ve GüçlendirmeX
Özet (Çeviri)
Earthquake is waving and shaking of the earth by spreading vibrations which are createfrom breakes in the earth?s crust.With this natura levent we saw that the place which assumedas motionaless and we walk on safely can move and all of the buildings on this land can bedamaged and be destroyed resulted with life loses.In this syudy, formation and properties of earthquakes are mentioned. The CeyhanEarthquake which happened at 1998 was observed and information about damages happened onstructures is given.Effects of earthquake on reinforced concrete structures and behaviors ofthese elements are exposed to earthquake is mentioned.Rank of damaged buildings anddamages on carrier system is solved by IdeCAD Static 5.0 Structural Analysis Program withusing old earthquake regulations ,and then systems are resolved with 1997 EarthquakeRegulation.Finally analysis result were taken with determining insufficient structural elementsand strengthening structure.