Aşınmış topraklarda tütün atığı ve PAM uygulamasının strüktürel dayanıklılık ile domatesin verimine etkisi
Effects of tobacco waste and PAM applications on structural stability and tomato yield of eroded soils
- Tez No: 185417
- Danışmanlar: PROF.DR. NURULLAH ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Strüktürel dayanıklılık, tütün atığı, PAM, domates, verim, Structural stability, tobacco waste, PAM, tomato, yield
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
AŞINMIŞ TOPRAKLARDA TÜTÜN ATIĞI VE PAM UYGULAMASININSTRÜKTÜREL DAYANIKLILIK İLE DOMATESİN VERİMİNE ETKİSİÖZETBu araştırma, aşınmış topraklarda tütün atığı ve polyacrylamideuygulamasının strüktürel dayanıklılık ve domates verimine etkisini serakoşullarında belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma Samsun ili Aksuköyünde, hafif, orta ve şiddetli derecede erozyona uğramış, aynı hat üzerindekitarım arazilerinden alınan örnekler üzerinde yürütülmüştür. Bölünen bölünmüşparseller deneme deseninde yürütülen çalışmada tütün atığı (% 0, 2, 4 ve 6) vepolyacrylamide 3 tekerrürlü olarak ( 0, 15, 30 60 mg/kg toprak) dört farklı dozdauygulanmıştır.Araştırma konusu örnekler; ince tekstürlü, hafif alkalin reaksiyonlu, tuziçeriği düşük topraklardır. Erozyona uğramışlık derecesi artıkça topraklardaorganik madde ve kil içeriği değerleri azalmakta, silt ve kireç kapsamları iseartmaktadır.Yapılan değerlendirmelerde, topraklara tütün atığı ve polyacrylamidilavesinin agregat stabilitesi (AS) değerlerini artırarak, dispersiyon oranı (DO),erozyon oranı (EO) ve toprak aşınım faktörü değerini (K) düşürerek topraklarınerozyona karşı dayanıklılıklarını artırdıkları belirlenmiştir. Yine yapılanuygulamaların domateste toplam kuru madde miktarını, toprakta bitkilereelverişli toplam azot ve fosfor miktarını olumlu yönde etkilediği saptanmıştır.Yapılan uygulamaların etkinliği, toprakların erozyona uğramışlık dereceleri veuygulama dozlarına göre değişim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF TOBACCO WASTE AND PAM APPLICATIONS ONSTRUCTURAL STABILITY AND TOMATO YIELD OF ERODED SOILSABSTRACTThis study was carried out to determine the effects of tobacco waste andpolyacrylamid (PAM) applications on structural stability and tomatoes of erodedsoils under greenhouse conditions. This study was conducted with the soilsamples taken from the slightly, moderately and severely eroded agriculturefields in Aksu village of Samsun. Tobacco waste (% 0, 2, 4 and 6) and PAM(0,15, 30, 60 mg/kg soil) in four different rates were applied into the soils in asplit split experimental design with three replications.The soil samples used in this research are fine in texture, slightly alkalinein pH and low in salt content. When the ratio of the erosion increases, theorganic matter and clay contents in soil decrease at the same time the silt andlime contents increase.In the evaluations, it was determined that the supplement of tobaccowaste and PAM into the soil increased the stability of the soils against erosionby increasing the aggregate stability (AS) and decreasing the ratio of thedispersion (DO), erosion (EO) and soil erodobility factor (K) values . It was alsodetermined that the treatments in this study increased the total dry matter,nitrogen and phosphorus contents in tomatoes. Effectiveness of the treatmentsshowed differences among the erosion degrees of the soils and applicationrates.