N,N-dimetiletanolamin metal sakarin komplekslerinin sentezi, spektroskopik, termik ve yapısal özellikleri
Synthesis, spectroscopic, thermal and structural properties of metal saccharin complexes with N, N-dimethyletahanolamine
- Tez No: 185416
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL TURAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sakkarin kompleksleri, N-Dimetiletanolamin, Termik analiz, Tekkristal x-ışını, Saccharin complexes, N-Dimethylethanolamine, Thermal analysis, Singlecrystal x-ray
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
N,N-D MET LETANOLAM N METAL SAKKAR NKOMPLEKSLER N N SENTEZ , SPEKTROSKOP K, TERM K VE YAPISALÖZELL KLERÖZETBu çalışmada N,N-dimetiletanolamin (dmeaH) içeren toplam 5 adet yeni karışıkligantlı metal-sakkarin kompleksi sentezlendi. Elde edilen komplekslerin yapılarıelementel analiz, manyetik duyarlılık ölçümleri, IR, UV-VIS spektroskopisi, termikanaliz teknikleri ve tek kristal X-ışınları çalışmalarıyla aydınlatıldı.DmeaH amin azotu ve etanol oksijeni üzerinden çift dişli ligant olarak davranır.Sadece dmeaH-bakır(II) kompleksi polimerik iken diğer dmeaH komplekslerimonomeriktir. [Cu2(sac)2(µ-dmea)2(µ-H2O)]n ve [Hg(sac)2(dmeaH)(H2O)] komplekslerinde sakkarinat(sac) ligantları negatif yüklü azot atomu üzerinden koordine olurken,cis-[Co(sac)2(dmeaH)2], cis-[Zn(sac)2(dmeaH)2] ve cis-[Cd(sac)2(dmeaH)2] komplekslerinde iki sac ligandından birinin negatif yüklü azot atomu üzerinden, diğerinin isekarbonil oksijeni üzerinden koordine olduğu belirlendi. Civa(II) ve bakır(II)kompleksleri kare piramit geometrili iken diğerleri oktahedral geometrilidir.[Cu2(sac)2(µ-dmea)2(µ-H2O)]n kompleksinde dmeaH ligandı etanol hidrojeninikaybederek, azot ve alkoksi oksijen atomları üzerinden çift dişli koordine olur. Alkoksigrubu iki bakır(II) iyonu arasında köprü görevi yaparak dimerik birimler oluşturur veakua ligandı dimerik [Cu2(sac)2(µ-dmea)2]n birimleri arasında köprü oluşturarak birboyutlu bir koordinasyon polimerin oluşumuna neden olur. Polimerik kompleksdiyamanyetik özelliktedir.Komplekslerin termik analiz çalışmalarında, yapısında akuda ligandını içerenbakır(II) ve civa(II) komplekslerinde ilk basamakta suyun uzaklaştığı, ardından takipeden basamaklarda dmeaH ligandının, son olarak da sac'ın bozunarak karşılık gelenmetal oksite dönüştüğü tespit edildi. Sentezlenen diğer komplekslerde ise ilk basamaktadmeaH ligandının, sonraki basamaklarda da sac'ın bozunarak karşılık gelen metaloksite dönüştüğü belirlendi.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS, SPECTROSCOPIC, THERMAL AND STRUCTURAL PROPERTIESof METAL SACCHARIN COMPLEXES WITHN,N-D METHYLETAHANOLAM NEABSTRACTIn this work, five new complexes of N,N-dimethyletahnolamine (dmeaH) withmetal saccharines were synthesized. The complexes were characterized by elementalanalysis, magnetic measurements, IR, UV-VIS spectroscopy, thermal analysis andsingle crystal X-ray diffractometry.DmeaH coordinates to metals through the amine nitrogen and ethanol oxygenatoms, behaving as a bidentate ligand. The dmeaH-copper complex is polimeric, whilethe other dmeaH complexes are monomeric. In the [Cu2(sac)2(µ-dmea)2(µ-H2O)]n and[Hg(sac)2(dmeaH)(H2O)] complexes, two sac anions coordinate to copper metal throughits imino nitrogen. In the cis-[Co(sac)2(dmeaH)2], cis-[Zn(sac)2(dmeaH)2] and cis-[Cd(sac)2(dmeaH)2] complexes, one of the two sac anions coordinates to the metalsthrough the imino nitrogen, while the other is bonded to the metals with carbonyloxygen atom. The copper(II) and mercury(II) complexes have square-pyramidalgeometry, while other dmeaH complexes exhibit octahedral geometry.In the [Cu2(sac)2(µ-dmea)2(µ-H2O)]n complex, the dmeaH ligand is in thedeprotanated form by losing the ethanol hydrogen atom, and acts as a bidentate donorthrough the alkoxo group and N atom. The alkoxo group also serves as a bridgebetween two copper(II) ions forming dimeric units. The dimeric [Cu2(sac)2(µ-dmea)2]nunits are bridged by aqua ligand, leading to one dimensional cordination polymer. Thecomplex exhibits diamagnetic behaviour.In the thermal analysis studies of the complexes, the first decomposition stagesof the copper(II) and mercury(II) complexes correspond to the dehydration. In thefollowing stages the decomposition of dmeaH ligand takes place and the sac aniondecomposes at the final stage of the decomposition to give the respective metal oxides.In the other complexes, in the first stage the decomposition of dmeaH ligand takes placeand the sac anion decomposes at the final stage of the decomposition to give therespective metal oxides.