Bafra ve Çarşamba ovalarında çeşitli kültür bitkisi alanlarında bulunan acarına türleri üzerinde faunistik çalışmalar
Faunistic studies on the acarina species found on various crops in Bafra and Çarşamba plains
- Tez No: 185451
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Acarina, Kültür bitkileri, Fauna, Predatör akarlar, Zararlı akarlarI, Acarina, Crops, Fauna, Pest mites, Predaceous mitesII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETBAFRA VE ÇARŞAMBA OVALARINDA ÇEŞİTLİ KÜLTÜR BİTKİSİALANLARINDA BULUNAN ACARINA TÜRLERİ ÜZERİNDE FAUNİSTİKÇALIŞMALARBu çalışmada, Bafra ve Çarşamba Ovalarında çeşitli kültür bitkisi alanlarında bulunanAcarina türlerinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışma 2003-2005 yıllarında, başta SamsunMerkez olmak üzere Bafra ve Çarşamba ilçelerine bağlı toplam 22 köyde yürütülmüştür.Örneklemeler, Mart ayından Kasım ayına kadar 7-14 günlük periyotlarla yapılmıştır.Yapılan araştırma sonucunda, 3 alt takıma bağlı 9 familyadan toplam 35 akar türü tespitedilmiştir.Bitki zararlısı türler olarak Tetranychidae familyasından 7, Eriophyidaefamilyasından 6, Tenuipalpidae familyasından 1 ve Tarsonemidae familyasından 1 tür olmaküzere toplam 15 tür belirlenmiştir. Tetranychus urticae Koch, T. cinnabarinus (Boisduval) veT. turkestani Ugarov and Nikolski (Tetranychidae) bölgede en önemli türler olarak dikkatçekmiştir. Bryobia rubrioculus (Scheuten) (Tetranychidae), Cenopalpus pulcher Canestriniand Fanzago (Tenuipalpidae), Colemerus vitis (Pagenstecher), Aculus fockeui (Nalepa etTrouessart) ve A. schlechtendali (Nalepa) (Eriophyidae) ise diğer önemli zararlı türler olarakgözlenmiştir. Çalışmada bitki zararlısı akar türlerin yanı sıra, predatör akar türleri de gözönünde bulundurulmuştur. Phytoseiidae familyasından 14, Stigmaeidae familyasından 2 veAscidae familyasından 1 tür olmak üzere toplam 17 predatör akar türü saptanmıştır.Kampimodromus aberrans (Oudemans), Amblyseius andersoni (Chant), Anthoseius recki(Wainstein), Phytoseius finitimus Ribaga, Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot ve P.macropilis (Banks) (Phytoseiidae) en yaygın türler olarak bulunmuştur. Zetzellia mali(Ewing) (Stigmaeidae) ve Blattisocius tarsalis (Berlese) (Ascidae) diğer önemli predatörtürler olarak belirlenmiştir. Ayrıca Tydeidae familyasından 2 ve Acaridae familyasından 1nötr tür tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFAUNISTIC STUDIES ON THE ACARINA SPECIES FOUND ON VARIOUSCROPS IN BAFRA AND ÇARŞAMBA PLAINSIn this study, it was aimed to determine the Acarina species found on various crops inBafra and Çarşamba plains. The study was conducted in the Center and 22 villages of Bafraand Çarşamba in the years of 2003-2005. Samplings were made periodically in every 7-14days from March to November.As a result of the research, a total of 35 mite species from 9 families belonging to 3suborders were determined. The fifteen pest mite species were determined to be members ofTetranychidae (7 species), Eriophyidae (6 species), Tenuipalpidae (1 species) andTarsonemidae (1 species) families. Tetranychus urticae Koch, T. cinnabarinus (Boisduval)and T. turkestani Ugarov and Nikolski (Tetranychidae) are the most important pest mitespecies in the region. Bryobia rubrioculus (Scheuten) (Tetranychidae), Cenopalpus pulcherCanestrini and Fanzago (Tenuipalpidae), Colemerus vitis (Pagenstecher), Aculus fockeui(Nalepa et Trouessart) and A. schlechtendali (Nalepa) (Eriophyidae) are the other importantpest mite species. Beside the pest mite species, the predaceous mite species were also takeninto consideration. The seventeen predaceous mite species were determined to be members ofPhytoseiidae (14 species), Stigmaeidae (2 species) and Ascidae (1 species) families.Kampimodromus aberrans (Oudemans), Amblyseius andersoni (Chant), Anthoseius recki(Wainstein), Phytoseius finitimus Ribaga, Phytoseiulus persimilis Athias and Henriot and P.macropilis (Banks) (Phytoseiidae) are the most widespread predaceous mite species. AlsoZetzellia mali (Ewing) (Stigmaeidae) and Blattisocius tarsalis (Berlese) (Ascidae) are theother important predaceous mite species. Furthermore, 2 species from the Tydeidae familyand 1 species from the Acaridae family were determined to be neutral mites.