Kafes sistemlerin genetik algoritma ile çok amaçlı optimizasyonu
Multi-objective optimization with genetic algorihm of truss systems
- Tez No: 185462
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KELEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Amaçlı Optimizasyon, Genetik Algoritma, Kafes Sistem, GOAL, Multi-objective Optimization, Genetic Algorithm, Truss System, GOALI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKAFES SİSTEMLERİN GENETİK ALGORİTMA İLEÇOK AMAÇLI OPTİMİZASYONUAlper POLATFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüYapı Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa: 37Son yıllarda, yeni teknoloji ve uygulamaların büyük bir hızla gelişmesi optimizasyonalanına da yansımıştır. Yapay zeka çalışmalarındaki gelişmeler ışığında, bilgisayarlara insanbeyni gibi düşünen algoritmaların kodlanması ile, çok karmaşık matematiksel işlemlerle ifadeedilebilen problemler, basit mantıksal yaklaşımlar ile bilgisayarlara çözdürülebilmektedir. Buyaklaşım içinde geliştirilen Genetik Algoritma optimum boyutlandırma problemlerinde sıkçakullanılmaya başlanmıştır.Genetik Algoritma; doğadaki genetik yasalarının bilgisayar ortamına uyarlanması ilegeliştirilmiş bir yöntemdir. Çok amaçlı genetik optimizasyon tekniğinin düzlem ve uzay kafessistemlerin boyutlandırılmasında kullanılabilecek alternatif bir metot olduğu belirtilmiştir.Geliştirilen yöntemin uygulanabilirliği, çözülen sayısal örneklerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsC ThesisMULTI-OBJECTIVE OPTIMIZATION WITH GENETICALGORIHM OF TRUSS SYSTEMSAlper POLATFırat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Construction Education2006, Page: 37In recent years, an exploding number of new technologies and applications has introducedinto optimization field. In the light of the developments in artificial intelligence applications,with code of develop algorithms that work like human brain to computers, very complexproblems which require tedious mathematical computations can be solved by a computer usinga simple logical approach. Genetic Algorithms developed by using this approach have beenoften used in structural optimum design problems.Genetic Algorithm is a method which is developed by adapting to the computer ofgenetic rules in the nature. It is noticed that the multi-objective genetic optimization technique isalternate method that may be used for the design in plane and space truss. Practicability ofmethod developed have been shown with numerical examples solved.