Yakıt pili ile elektrik enerjisi üretimi
Generating electricity from fuel cell
  1. Tez No: 185463
  2. Yazar: FATİH YILDIZBİLİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATA SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yakıt Pili, Hidrojen, Yenilenebilir Enerji, Fuel Cell, Hydrogen, Renewable Energy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziYAKIT PİLİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİFatih YILDIZBİLİRFırat ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik Eğitimi Anabilim Dalı2006, Sayfa: 46Fosil yakıtların kullanımı çevre üzerinde oldukça fazla sorun oluşturmaktadır veömürleri sınırlıdır. Bu nedenle son zamanlarda alternatif yakıt ve alternatif enerji sistemleriüzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Yakıt pili ile elektrik üretimi, 20. yüzyılın son çeyreğinde ve21. yüzyılda bilim adamlarının üzerinde en çok çalıştığı, fikirler yürüttüğü ve yeni yöntemlerbulduğu bir konudur. Yakıt pilleri temiz ve verimli enerji dönüştürücülerdir.Bu tez çalışmasında, günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretimyöntemlerinden biri olan, yakıt pili ile elektrik enerjisi üretimi anlatılmıştır. Bu amaçla önce,günümüzde enerjinin büyük bir kısmının üretildiği fosil yakıtlar ve zararları incelenerek nedenyakıt piline ihtiyaç olduğu vurgulanmıştır. Daha sonra yakıt pillerinden elektrik üretmek içinyakıt olarak kullanılan ve yenilenebilir bir enerji olan hidrojenin özellikleri konusunda bilgiverilmiştir. Son olarak da yakıt pillinin çalışma prensibi ve yakıt pili türleri hakkında bilgilerverilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisGENERATING ELECTRICITY FROM FUEL CELLFatih YILDIZBİLİRFirat UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical Education2006, Page: 46The use of fossil fuels pase many risks an environmet and their life spans are limited.Therefore, some researches have recently been carried out an alternative fuel and alternativeenergy systems. Generating electricity from fuel cell is a new ideas and found new methods atthe turn of the twentieth century and at the beginning of twenty-oneth century. Fuel cells areclean and effective energy transformers.In this thesis study, generating electricity from fuel cell is sated which is one of themethods of generating electricity from renewable energy sources. First, the reason why fuel cellis needed is emphasized studying the fossil fuels from which much of the energy is generatedand its harm. Second, the features of hydrogen are stated, which is used as fuel to generateelectricity from fuel cells, and which is a renewable energy. Last, information about runningprinciple of fuel cells and the kind of fuel cells is placed in this study.