Ozon uygulamasının kirazın soğukta depolanma süresi üzerine etkisi
Effects of ozone treatment on cold storage of sweet cherries
  1. Tez No: 185490
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇAĞATAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ALİ KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz, Soğukta muhafaza, Ozon, Cherry, Cold storage, Ozone
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
iiiÖZETOZON UYGULAMASININ K RAZIN SOĞUKTA DEPOLANMA SÜRESÜZER NE ETK SBu araştırma ön soğutma suyuna ozon uygulamasının 0 900 Ziraat kiraz çeşidininsoğukta depolanma süresi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kirazınmuhafaza öncesi ön soğutma suyuna 0.5 ppm ve 1 ppm dozlarında ozon uygulamasıyapılmış ve meyveler ortalama 2 kg olacak şekilde polietilen torbalaradoldurulmuştur. Meyveler 0 0C ve % 90-95 oransal nem koşullarında 42 gündepolanmıştır. Depolama süresi boyunca haftalık aralıklarla yapılan solunum hızı,ağırlık kaybı, meyve kabuğunda meydana gelen renk değişimi, meyve eti sertliğideğişimi, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik miktarı, pH değeri,duyusal analizler ve mikrobiyolojik analizler sonucunda kiraz meyvesinde muhafazaesnasında meydana gelen kalite değişimleri saptanmıştır.Elde edilen sonuçlar ışığında ön soğutma suyuna uygulanan 0.5 ppm ve 1 ppmdozlarındaki ozonun kirazın depolanma süresi üzerine olumlu etkilerinin olduğu vemeyvelerde muhafaza süresince meydana gelen mikrobiyolojik bozulmaları birölçüde önlediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTEFFECTS OF OZONE TREATMENT ON COLD STORAGE OF SWEETCHERRIESThis study was carried out to determine the effect of ozone treated precooling wateron the cold storage period of 0 900 Ziraat sweet cherries. Fruits which were treatedwith 0.5 ppm and 1 ppm doses of ozone were packaged in polyethylene bags, acapacity of around 2 kg and stored in 0 0C temperature and 85-90 % RH conditions.Respiration rate, weight loss, fruit colour, flesh firmness, soluble solid content,titretable acidity, pH value, sensory evaluations and microbiological analyses,measured weekly during the storage period.It is determined that 0.5 and 1 ppm doses of ozone treatment had positive effects onthe cold storage period of sweet cherries and prevented the microbiological spoilageduring the cold storage.