Rize ili deltocephalinae (Homoptera, Auchenorrhyncha, Cicadellidae) altfamilyası türlerinin faunistik yönden incelenmesi
A faunistic survey for species of the deltocephalinae (Homoptera, Auchenorrhyncha, Cicadellidae) subfamily in Rize, Turkey
- Tez No: 185573
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜNAL ZEYBEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Deltocephalinae, Rize, Fauna, Türkiye, Homoptera, Deltocaphalinae, Rize, Fauna, Turkey, Homoptera
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
R ZE L DELTOCEPHALINAE (HOMOPTERA, AUCHENORRHYNCHA,CICADELLIDAE) ALTFAM LYASI TÜRLER N N FAUN ST K YÖNDENNCELENMESÖZETBu çalışma, 2004 ve 2005 yıllarında, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümündeyer alan Rize ili ve çevresinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Rize ili ve çevresinde mevcutolan Deltocephalinae altfamilyasına ait türlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Rize ili veçevresindeki, farklı yüksekliklerde ve farklı habitatlarda yapılan arazi çalışmaları sonucunda,Deltocephalinae altfamilyasına ait toplam 1003 ergin örnek toplanmıştır. Bu örneklerinlaboratuvarda standart preparasyon yöntemine göre prepara edilerek incelenmesi ve mevcutliteratür ile önceden teşhisi yapılmış müze örnekleri karşılaştırılarak teşhis edilmesisonucunda Deltocephalinae altfamilyasına ait 5 tribusa dahil olan 11 cinse ait 14 tür tespitedilmiştir. Teşhisi yapılan türler, Nast (1972)'ın katoloğundaki sistematik sıralamaya göre aitoldukları tribus ve cinsler belirtilip, sinonimleri ile birlikte verilmiştir. Nast,1972 temelalınmak suretiyle şimdiye kadar Palearktik bölgede Deltocephalinae altfamilyası ile ilgiliyapılan çalışmalar incelenerek türlerin zoocoğrafik dağılımı, Türkiye'de yapılan çalışmalarincelenerek türlerin Türkiye'deki dağılım alanları verilmiştir. Araştırma alanında dağılışgösteren türlerden Psammotettix confinis ve Macrosteles viridigriseus türlerinde en yüksekoranda populasyon yoğunluğu görülmüştür. Araştırma alanından toplanan Bilusius cinsine aitörneklerin şimdiye kadar Türkiye'den bilinmediği tespit edilmiştir. Bu çalışma ile bu cinsinTürkiye Homoptera faunası için yeni kayıt olduğu bildirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A FAUNISTIC SURVEY FOR SPECIES OF THE DELTOCEPHALINAE(HOMOPTERA, AUCHENORRHYNCHA, CICADELLIDAE) SUBFAMILY IN RIZE,TURKEYABSTRACTThis study was carried out in 2004 and 2005, in Rize and its vicinity. Rize is situated inthe Eastern Black Sea part of the Black Sea Region. In the study, the aim was to determinespecies which are related to the Deltocephalinae subfamily, present in Rize and its vicinity. Inthis field study carried out at different altitudes and habitats, 1003 Deltocephalinae subfamilyspecimens were collected. These specimens were prepared according to standard methods inthe laboratory and then researched and compared with present literature and museumspecimens. Finally, 14 species belonging to 11 genera which are included in 5 tribes of theDeltocephalinae subfamily were determined. Tribes and genera to which species are relatedwere emphasized and species were given their present synonyms according to the systematicsequence of Nast?s catalogue (1972). By taking Nast, 1972 as a base, studies about theDeltocephalinae subfamily in the Palearctic region were researched and zoogeographicaldistribution of species have been given. Studies on the Deltocephalinae subfamily in Turkeywere researched and then distributions of species in Turkey have been given. Psammotettixconfinis and Macrosteles viridigriseus had the highest population densities. It was determinedthat specimens which are related to the genus Bilusius, collected from the field haven?t beenknown in Turkey. With this study, it is reported that this genus is a new record for theHomoptera fauna of Turkey.