Uygunluk analizinde oran haritalandırması yaklaşımının kullanılması üzerine bir çalışma
A study onto use of ratio map approach in correspondence analysis
  1. Tez No: 185574
  2. Yazar: NESRİN ALKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMEL ÇANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Oran Haritalandırması, Uygunluk Analizi, Nispi Değişim Biplot, Ratio Map, Correspondence Analysis, Relative Variation Biplot
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Uygunluk Analizinde Oran Haritalandırması Yaklaşımının Kullanılması ÜzerineBir ÇalışmaÖZETKontenjans tablolarının analizinde kullanılan uygunluk analizine yeni bir yaklaşımolarak tanımlanan ve oran haritalandırması olarak adlandırılan metot, önemli özellikleri olaniki metodun geliştirilmesi sonucu elde edilmiştir. Birinci metot, bileşik veri analizinde logoran yaklaşımına dayanan nispi değişim biplottur. Bu yaklaşım, bileşimlerin alt gruplarınınincelendiğinde sonucun değişmemesini sağlayan alt bileşim tutarlılığına sahiptir. kinci metotise kontenjans tablosunun analizinde kullanılan uygunluk analizidir. Bu metot, eşit profillisatır veya sütunların birleştirilmesiyle analiz sonucunun değişmemesini sağlayan dağılımeşitliği özelliğine sahiptir. Her iki metot da dönüştürülmüş matrisin tekil değer ayrıştırmasıyöntemine dayanır. Uygunluk analizinde, kontenjans tablosunun satır ve sütun toplamları ileorantılı ağırlıklar kullanılır ve bu ağırlıklar nispi değişim biplotta tanımlanırsa, hem dağılımeşitliği hem de alt bileşim tutarlılığı özelliğine sahip olan oran haritalandırması elde edilir.Çalışmanın uygulama bölümünde uygunluk analizi ve oran haritalandırmasıyöntemleri, 2002 Türkiye milletvekili genel seçim sonucunda 81 ilden elde edilen oylarınsiyasi partilere dağılımı verisine uygulanmıştır. Sonuçta elde edilen bulgular arasındaki ilişkideğerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A Study onto Use of Ratio Map Approach in Correspondence AnalysisABSTRACTRatio map which is significant improvement over two methods with importantproperty is new approach to correspondence analysis for visualising contingency tables. Firstapproach is relative variation biplot based on log-ratio approcah to compositional dataanalysis. This approach has the principle of subcompositional cohorence, which assures thatresults are invariant to considering subset of the composition. The second approach iscorrespondence analysis for visualising contingency tables. This analysis obeys the priciple ofdistributional equivalence, which assures invariance in the results when the rows or columswith identical profil are merged. Both methods are based on the technique of the singularvalue decomposition of transformed matrices. Correspondence analysis includes a weightingof the rows and colums proportional to the margins of the table. If row and column weightsare introduced into the relative variation biplot, we obtain a method, which obeys bothprinciples of subcompositional cohorence and distributional equivalence.The ratio map and correspondence analysis methodologies are applied here to the dataof ballot distrubution which the political parties have polled as a result of the 2002 Turkeygeneral parlimentary elections. Consequently, the relation between the acquired evidences.