Samsun iklim koşullarında farklı nem stresinde sulamaların mısır verimine etkisi
Irrigation effect under different water stress to corn yield on Samsun climatology condition
  1. Tez No: 185581
  2. Yazar: ÇİĞDEM BİBER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEKİN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, damla sulama, aralık, sıklık, Corn, drip irrigation, intervals, frequencies
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
SAMSUN KL M KOŞULLARINDA FARKLI NEM STRES NDESULAMALARIN MISIR VER M NE ETK SÖZETÇalışma, Samsun, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi AraştırmaDeneme Alanında (Deniz seviyesinden 180m yüksekliğinde, genel konumu 41º 21'Kuzey enlemi, 36º 15' Doğu boylamı) 2005 yılının yaz mevsiminde bir arazi denemesiolarak yürütülmüştür.Sulama konuları; A. Susuz, B: Topraktaki kullanılabilir suyun %50'sitüketildiğinde sulama, C: Topraktaki kullanılabilir suyun %30'u tüketildiğinde sulama,D: Topraktaki kullanılabilir suyun %15'i tüketildiğinde sulamadır. Ortalama mevsimliksu kullanımı konular içerisinde 257.14mm ile 285.71mm arasında değişmektedir. Mısırbitkisi veriminde sulama sıklığı (aralığı) önemlidir. Ortalama mısır tane verimi602.4kg/da ile 1503.3kg/da arasında değişim göstermiştir. D konusunda tane verimi1503.3kg/da ile sırasıyla B (1103.9kg/da), C (949.7kg/da) ve A (602.4kg/da)konularına göre en yüksek bulunmuştur.Araştırma sonuçlarına göre, maksimum mısır tane verimi topraktakikullanılabilir suyun %15'i tüketildiğinde mısır bitkisinin sulanması şeklinde olmaktadır.Ancak sulama sıklığı göz önüne alındığında topraktaki kullanılabilir suyu %50 düzeyinedüştüğünde sulama yapılması verim açısından %15'e göre istatistiksel olarak farklılıkgöstermemesine rağmen; iş ekonomisi açısında daha uygun olmaktadır. Bu sonuçlardoğrultusunda B konusunun çalışılan bölge iklim koşullarını sağlayan yerlerdeuygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
IRRIGATION EFFECT UNDER DIFFERENT WATER STRESS TO CORNYIELD ON SAMSUN CLIMATOLOGY CONDITIONABSTRACTA field experiment was conducted during summer season of 2005 at theResearch Station (altitude 180m above sea level, 41º21? N and 36º15? E) Faculty ofAgriculture, Ondokuz Mayis University, Samsun, Turkey. Experiment consisted ofthree irrigation levels and non-irrigation level. Drip irrigation treatments consisted ofthree soil water deficits in the 90cm soil profile depth was replenished to field capacity.Irrigation treatments were A: No irrigation, B: Irrigation at 50% of available soilwater capacity, C: Irrigation at 30% of available soil water capacity, D: Irrigation at15% of available soil water capacity. The average seasonal water use values rangedfrom 257.14mm to 285.71mm in corn treatments. Irrigation frequencies (intervals)significantly affected corn crop yields. The average corn grain yields varied from602.4kg/da to 1503.3kg/da. The treatment D was recorded significantly higher corngrain yield 1503.3kg/da compared to B (1103.9kg/da); C (949.7kg/da) and A(602.4kg/da) respectively.According to research results, the maximum corn grain yield was obtained whenthe corn plants were irrigation at 15% of available soil water capacity to field capacity.However, according to statistical results there no differences between treatment D and Bon yields. But irrigation intervals are different. At those results it is better to use Brather than using D because of saving time and labor work.