Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonica) kuluçkalık yumurta ağırlığının ve depolama süresinin kuluçka sonuçları ile gelişme özellikleri üzerine etkileri
Effects of hatching egg weight and storage time on hatching results and growth characteristics in Japanese quails (Coturnix coturnix Japonica)
- Tez No: 185584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUDRET SAYLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Japanese quail, egg weight, egg storage time, hatchability, male and femaleratio
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
IIIJAPON BILDIRCINLARINDA (Coturnix coturnix japonica) KULUÇKALIKYUMURTA AĞIRLIĞININ VE DEPOLAMA SÜRESİNİN KULUÇKASONUÇLARI İLE GELİŞME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİÖZETBu çalışmada, japon bıldırcınlarında kuluçkalık yumurta ağırlığının ve depolamasüresinin kuluçka sonuçları ile büyüme özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Ayrıcakuluçkalık yumurtaların elde edilmesinde erkek-dişi oranının kuluçka sonuçları üzerineetkileri de belirlenmiştir.Kuluçkalık yumurta ağırlığı 9.0-10.5 g (1.grup), 10.6-11.0 g (2.grup) ve >11.0 g(3.grup); depolama süresi 5, 10 ve 15 gün; erkek-dişi oranı ise 1:1, 1:2 ve 1:3 şeklindeele alınmıştır.Tesadüf parselleri deneme desenine göre gerçekleştirilen çalışmada, anaçbıldırcınların beslenmesinde (ilk 6 haftalık büyütme dönemi) etlik piliç yemi (%20 HP,3100 kcal/kg ME), 6. haftadan sonra yumurta kafes yemi (%16.5 HP, 2750 kcal/kgME), deneme bıldırcınlarının beslenmesinde (6 haftalık büyütme dönemi) ise etlik piliçyemi (%22 HP ve 3100 kcal/kg ME) kullanılmıştır.İncelenen tüm özellikler üzerine yumurta ağırlığı x depolama süresiinteraksiyonu etkisi önemsiz bulunmuştur (P>0.05) .Yumurta ağırlığına göre, döllülük oranı, kuluçka randımanı ve çıkış gücübakımından gruplar arasında farklılık bulunmazken (P>0.05), ortalama çıkış ağırlığı 3.grupta diğer iki gruba göre daha yüksek bulunmuştur (P0.05).Depolama süresine göre, döllülük oranı, kuluçka randımanı, çıkış gücü ve çıkışağırlığı bakımından gruplar arasında fark belirlenmemiştir (P>0.05). Erken dönemIVembriyo ölümleri 5 gün depolanan yumurtalarda 10 ve 15 günlük depolananlara göre,orta ve geç dönem embriyo ölümleri ile kabukaltı ölümleri 15 gün depolananyumurtalarda 5 ve 10 gün depolananlardan daha yüksek oranda tespit edilmiştir(P0.05).Erkek-dişi oranının döllülük oranı, kuluçka randımanı ve çıkış gücü üzerineetkisi önemsiz bulunmuştur (P>0.05).Bu çalışmanın sonuçları; kuluçkada yüksek çıkış ağırlığı ve daha az embriyonikölümler, daha yüksek 6. hafta canlı ağırlığı ve yem tüketimi bakımından yüksekağırlıktaki yumurtaların kullanılması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VEFFECTS OF HATCHING EGG WEIGHT AND STORAGE TIME ONHATCHING RESULTS AND GROWTH CHARACTERISTICS IN JAPANESEQUAILS (Coturnix coturnix japonica)ABSTRACTIn this study the effects of hatching egg weight and storage time on hatchingresults and growth characteristics were investigated, and also the effects of male/femaleratio on fertility and growth characteristics were determined.Hatching egg weights were 9.0-10.5 g (1st group), 10.6-11.0 g (2nd group) and>11.0 g (3rd group); storage times were 5, 10 and 15 days and male/female ratios were1:1, 1:2 and 1:3.In this study, in which was used a completely random experimental design,parent quails were fed on broiler feed (20% CP; 3100 kcal/kg ME) during growingperiod (6 weeks) and layer cage feed (16.5% CP; 2750 kcal/kg ME) after 6th week;experimental quails were fed on broiler feed (22% CP; 3100 kcal/kg ME).The effect of egg weight x storage time on all the parameters dealt with in thisstudy was found in significant (P>0.05).According to the egg weight, while fertility, hatching percentage andhatchability were not different among the groups (P>0.05), average hatchability weightwas found higher in 3rd group compared to those in the other 2 groups (P0.05).According to the storage time, there were no differences among groups in termsof fertility, hatching percentage, hatchability and hatching weight (P>0.05). While earlyperiod embryo deaths were higher in eggs stored for 5 days compared to those in eggsstored for 10 and 15 days, the middle and late embryo deaths and dead pips were higherVIin eggs stored for 15 days than those in eggs stored for 5 and 10 days (P0.05).The effect of male/female ratio on fertility, hatching percentage and hatchabilitywas found insignificant (P>0.05).These results showed that it is essential to use heavier eggs to attain higherhatching weight, less embryonic deaths, higher 6th week live weight and feedconsumption. Furthermore, it was concluded that embryonic deaths were lower in eggsstored for 10 days (P0.05).