Tatlı su midyesi (Unio pictorum linnaeus, 1758)'nin büyüme, kondisyon ve biyokimyasal parametreleri üzerine çevresel faktörlerin etkisi
Effect of enviromental factors on growth, biochemical parameters and condition index in freshwater mussel (Unio pictorum linnaeus, 1758)
  1. Tez No: 185585
  2. Yazar: METİN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEDAT KARAYÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tatlı su midyesi (Unio pictorum), büyüme, kondisyon, biyokimyasalparametreler, çevresel faktörler, Freshwater mussel (Unio pictorum), growth, condition index, biochemicalparameters, enviromental factors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
TATLI SU M DYES (Unio pictorum L NNAEUS, 1758) 'N N BÜYÜME,KOND SYON VE B YOK MYASAL PARAMETRELER ÜZER NE ÇEVRESELFAKTÖRLER N ETK SMetin YALÇINÖZETBu çalışmada, Bafra balık göllerinden Uzun Göl'de bulunan tatlı su midyesi Uniopictorum toplanarak Sinop' un Karasu Çayı' na getirilmiş ve burada büyüme, kondisyon vebiyokimyasal parametreler üzerine çevresel faktörlerin etkisi araştırılmıştır.Büyüme, biyokimyasal parametreler, kondisyon faktörleri, su sıcaklığı, oksijen, pH,bulanıklılık, klorofil-a, askıdaki madde ölçümleri bir yıl süre ile yapılmıştır.Başlangıçta ortalama boy 82,18±1,21 mm, yükseklik 36,90±0,10 mm, genişlik24,41±0,40 mm ve ağırlık 49,19±1,91 g olan midyelerde oransal büyüme boyca % 1,57 veağırlıkça %2,54 olarak tespit edilmiştir.Kuru kondisyon faktörü % 4,23-6,90 arasında ve ortalama % 5,26±0,18 olarakbulunmuştur. Ortalama nem oranı % 85,15±0,45, protein %52,11±0,92, yağ %5,17±0,48 vekül % 20,68±0,58 belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF ENVIROMENTAL FACTORS ON GROWTH, BIOCHEMICALPARAMETERS AND CONDITION INDEX IN FRESHWATER MUSSEL (Uniopictorum LINNAEUS, 1758)Metin YALÇINABSTRACTIn this study, freshwater mussel Unio pictorum was collected from Uzun Lake in Bafrafish lakes and brought to the Sinop Karasu Stream and effect of enviromental factors ongrowth, biochemical parameters, and condition index were studied in freshwater mussel UniopictorumGrowth, biochemical parameters, condition indeces, water temperature, oxygen, pH,tubidity, chlorophyll-a, and seston were monitored for one year.Initial mean length height, width, and weight were measured 82,18±1,21 mm,36,90±0,10 mm, 24,41±0,40 mm, 49,19±1,91 g, respectively. The mean proportional lengthgrowth was 1,57% and mean proportional weight growth was 2,54% over the experimentalperiod.Dry weight condition index was 4,23% to 6,90%. Mean moisture, protein, lipid, andash values were found to 85,15±0,45%, 52,11±0,92%, and 5,17±0,48%, respectively.