Samsun kıyı kesiminde yapay meralar için en uygun bitki karışımlarının belirlenmesi
Determination of the most suitable mixture crops for artificial pastures at the coastal area of Samsun
- Tez No: 185583
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yapay mera, Yonca, Korunga, Ak üçgül, Kılçıksız brom, Maviayrık, Domuz ayrığı, Çok yıllık çim, Karışım, Artifical pasture, Alfalfa, Sainfoin, White clover, Smooth brome, Intermediate wheatgrass, Orchardgrass, Ryegrass, Mixed pasture
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
SAMSUN KIYI KES M NDE YAPAY MER'ALAR Ç N EN UYGUN B TKKARIŞIMLARININ BEL RLENMESÖZETBu araştırma, Samsun kıyı kesiminde kurulacak yapay meralardakullanılabilecek en uygun çok yıllık yem bitkisi tür ve karışımlarını belirlemek amacıyla2003-2005 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada baklagil yem bitkilerinden;yonca (Medicago sativa L.), korunga (Onobrychis sativa Lam) ve ak üçgül (Trifoliumrepens L.) olmak üzere 3 ve buğdaygil yem bitkilerinden ise, çok yıllık çim(Lolium perenne L.), kılçıksız brom (Bromus inermis Leys), domuz ayrığı(Dactylis glomerata L.) ve mavi ayrık (Agropyron intermedium (Host) Beauv.) türleriyalın, ikili ve çoklu karışımlar şeklinde ekilmiştir. Araştırma, Tesadüf Blokları Denemedesenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Varyans analizi yapılırken, birinciyılın yetersiz gelişmesinden dolayı verileri dikkate alınmamıştır.Elde edilen sonuçlara göre, korunganın domuz ayrığı, mavi ayrık, kılçıksız bromve çok yıllık çim ile 5' li karışımından dekara 1018 kg kuru ot verimi alınmıştır.Yoncanın bu dört buğdaygil bitkisiyle olan karışımından ise dekara 866 kg kuru otverimi elde edilmiştir. kili karışımlardan ise korunga+çok yıllık çim vekorunga+domuz ayrığından oluşan parsellerde sırasıyla dekara 911 ve 891 kg kuru otverimi alınmıştır. Bu dört ortalama kuru ot verimi arasında istatistiksel olarak farklılıkyoktur. En yüksek ham protein verimleri, kuru ot verimleri de en yüksek olanişlemlerden olmak üzere dekara 138-161 kg arasında değişmiştir. Ham kül oranıbakımından % 13.56 ve ham kül verimi açısından dekara 69 kg verim ile ak üçgülbitkisi ilk sırada yer almıştır.Ham protein verimi dikkate alındığında, Karadeniz Bölgesi kıyı kesimindekurulacak yapay meralarda yonca ve korunganın dört buğdaygil yem bitkisi ile(domuz ayrığı, mavi ayrık, kılçıksız brom ve çok yıllık çim) beşli karışımları tercihedilebilir. kili karışımlardan ise; yonca+çok yıllık çim, korunga+çok yıllık çim vekorunga+domuz ayrığı aynı amaçla ekilebilir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE MOST SUITABLE M XTURE CROPS FORARTIFICIAL PASTURES AT THE COASTAL AREA OF SAMSUNABSTRACTThis reasearch was conducted to determine the most suitable perennial foragespecies and their mixtures for the establishment of artificial pastures at the coastal areaof Samsun during 2003-2005. The three leguminous forage plants alfalfa (Medicagosativa L.), sainfoin (Onobryhis sativa Lam.) and white clover (Trifolium repens L.),and gramineous forage plants ryegrass (Lolium prenne L.), smooth brome (Bromusinermis Leys.), orchardgrass (Dactylis glomerata L.) and intermediate wheatgrass(Agropyron intermedium (Host) Beauv.) were sown in simple, binary and multiplemixtures. The experiment was established in a randomized block design with fourreplications. n the variance analysis the results of were not considered because of poordevelopment in the first year.According to the results, a hay yield of 1018 kg/da was obtainted from themultiple mixture sainfoin, intermediate wheatgrass, smooth brome and ryegrass. Fromthe mixture of alfalfa with these gramieous plants a hay yield of 866 kg/da wasobtained. n the binary mixtures, hay yields of 911 and 891 kg/da were obtained fromthe mixtures sainfoin+perennial ryegrass and sainfoin+orchardgrass respectively.Highest crude protein yields, varied from 138 to 161 kg/da in mixtures with the highesthay yield values. White clover showed the highest crude ash ratios with 13.56 % andcrude ash yield with 69 kg/da.Regarding crude protein yield, the quinary mixtures of alfalfa and sainfoin withthe gramineous forage plants (orchardgrass, intermediate wheatgrass, smooth brome andryegrass) should be preferred in the establishment of artificial pastures at the coastalregion of the Black Sea Region. n binary mixtures alfalfa+ryegrass, sainfoin+ryegrassand sainfon+orchardgrass can be sown with the same aim.