Kızılırmak Deltası cernek halkalama istasyonu sylvıa türlerinin sonbahar göç dinamikleri
Autumn migration dynamics of sylvia species in kizilirmak Delta cernek ringing station
  1. Tez No: 185653
  2. Yazar: ARİF CEMAL ÖZSEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SANCAR BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Sylvia spp, sonbahar göçü, göç zamanı, Samsun KızılırmakDeltası, Sylvia spp, autumn migration, migration time, Samsun, Kızılırmak Delta
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma 2002-2005 yılları arasında Samsun Kızılırmak Deltası sonbahargöç döneminde Sylvia cinsinin altı türünün göç dinamiklerinin belirlenmesi ve göçleilgili bazı morfolojik ölçümlerinin kıyaslanması amacıyla yapılmıştır. Kuşlarınyakalanmasında sis ağları kullanılmıştır. Yapılan dört yıllık çalışmada altı Sylviatüründen toplam: 8680 birey yakalanmış olup ve en fazla yakalanan karabaşlıötleğenden (S. atricapilla) toplam: 3393 birey ve boz ötleğenden de (S. borin) toplam:3890 birey halkalanmıştır. Yakalanan bu türlerin 8061 bireyi (% 92,87) genç, 567 bireyi(% 6,53) erişkin olup ve 52 bireyin de (% 0,6) yaşı belirlenememiştir.2002-2005 yılları arasında Samsun Kızılırmak Deltası sonbahar göçdöneminde, karabaşlı ötleğenin (S. atricapilla) ilk halkalanma tarihinin medyanı 17Ağustos, boz ötleğenin (S. borin) 16 Ağustos, ak gerdanlı ötleğenin (S. communis) 16Ağustos, küçük ak gerdanlı ötleğenin (S. curruca) 18 Ağustos ve çizgili ötleğenin (S.nisoria) 16 Ağustos olarak bulunmuştur. Karabaşlı ötleğenin (S. atricapilla) sonhalkalanma tarihinin medyanı 25 Ekim, boz ötleğenin (S. borin) 18 Ekim, ak gerdanlıötleğenin (S. communis) 05 Ekim, küçük ak gerdanlı ötleğenin (S. curruca) 20 Ekim veçizgili ötleğenin (S. nisoria) 06 Eylül olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Ringing studies were carried out between 2002-2005 in the Kızılırmak Delta inautumn migration season in order to identify migration dynamics and to compare somemorphological measurements of six species of Sylvia genus.Mist nets were used to catch birds. During the four year study period 8680 birdsfrom six Sylvia species were ringed and the most common ringed species were blackcap(S. atricapilla) 3393 and garden warbler (S. borin) 3890.Of the ringed birds, 8061 individuals were immature (92,87 %), 567 individulswere adult (6,53 %) and 52 individuals were undefined (0,6 %).The median of the first ringing date of the blackcap was 17 August, for gardenwarbler 16 August, white throat 16 August, lesser white throat 18 August and barredwarbler 16 August. The median of the last ringing date of the blackcap was 25 October,for garden warbler 18 October, whitethroat 5 October, lesser whitethroat 20 Octoberand barred warbler 06 September.