Sinop piyasasında satılan mezgit (Merlangius merlangus euxinus nordmann, 1840) balıklarında mikrobiyal floranın belirlenmesi
Determination of microbial flora in whiting (Merlangius merlangus euxinus nordmann, 1840)sold in sinop market
- Tez No: 185652
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YALÇIN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mezgit balığı, Merlangius merlangus euxinus, mikrobiyal flora, Whiting, Merlangius merlangus euxinus, microbial flora
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada Sinop piyasasında satılan mezgit (Merlangius merlangus euxinusNordmann, 1840) balıklarında mikrobiyal floranın belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Her ay alınan12 ay süre ile her ay incelenen örneklerde fileto, mide-barsak ve solungaçlardatoplam aerob mezofil mikroorganizma toplam aerob pisikrofil mikroorganizma,koliform bakteri, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella ve Vibrioparaheamolyticus mikroorganizmalarının varlıkları saptanmıştır.Fileto da toplam aerob mezofil mikroorganizma toplam aerob psikrofilmikroorganizma, koliform bakteri, S.aureus, ve V.paraheamolyticusmikroorganizmaların minumun ve maksimum sayıları sırasıyla 1,52±0,24 log cfu/g,±5,26±0,02 log cfu/g,3,52±0,04 log cfu/g, 4,61±0,04 log cfu/g, 1,68±0,19 log cfu/g, 4,48±0,03± ± ± ± ±log cfu/g, 1,36±0,07 log cfu/g, 1,94±0,07 log cfu/g, 1,15±0,02 log cfu/g, 2,24±0,02 log cfu/g± ± ± ±olarak tespit edilmiştir. Mide-barsakda toplam aerob mezofil mikroorganizma toplamaerob pisikrofil mikroorganizma, koliform bakteri, S.aureus, ve V.paraheamolyticusmikroorganizmaların minumun ve maksimum sayıları sırasıyla 2,33±0,06 log cfu/g,±4,76±0,03 log cfu/g,1,46±0,15 log cfu/g, 4,53±0,05 log cfu/g, 2,04±0,04log cfu/g, 4,47±0,02± ± ± ± ±log cfu/g,1,23±0,03 log cfu/g, 2,47±0,02 log cfu/g, 1,37±0,05 log cfu/g, 2,32±0,02 log cfu/g±± ± ±olarak tespit edilmiştir. Solungaçlarda toplam aerob mezofil mikroorganizma toplamaerob pisikrofil mikroorganizma, koliform bakteri, S.aureus, ve V.paraheamolyticusmikroorganizmaların minumun ve maksimum sayıları sırasıyla 3,84±0,12 log cfu/g,±5,46±0,03 log cfu/g,3,24±0,08 log cfu/g, 5,53±0,05 log cfu/g,2,25±0,06 log cfu/g, 4,88±0,04± ± ± ± ±log cfu/g,2,22±0,04 log cfu/g, 4,15 ± 0,12 log cfu/g, 2,06±0,03 log cfu/g, 2,57±0,07 log cfu/g± ± ±olarak tespit edilmiştir.statistiki olarak toplam aerob mezofil mikroorganizma, toplam aerob pisikrofilmikroorganizma, S.aureus, ve V.paraheamolyticus mikroorganizma sayılarıbakımından fileto ve mide-barsak arasında önemli bir fark bulunmazken (p>0,05), filetove solungaçlar arasında fark önemli bulunmuştur (p0,05). Koliform bakteri sayıları bakımından ise fileto, mide-barsak vesolungaçlar arasında fark önemsiz bulunmuştur (p>0,05).Fileto ve mide-barsak örneklerinde Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında,solungaç örneklerinde ise Mart, Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında E.coli tespitedilmiştir. Filetoda Salmonella izole edilemezken mide-barsak ve solungaçlarda Nisan,Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında izole edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work was to determine microbial flora on whiting (Merlangiusmerlangus euxinus Nordmann, 1840) which is sold in Sinop market.Total aerob mezofil and total aerob psikrofil microorganisms, koliformbacterium, E.coli, S.aureus, Salmonella ve V.paraheamolyticus mikroorganisms wereobserved on the sample?s fillet, stomach-intestines, and gill.Minimum and maximum counts of total aerob mezofil mikroorganism, totalaerob psikrofil mikroorganism, koliform bacterium, S.aureus, and V.paraheamolyticusmikroorganisms on fish fillet were; 1,52±0,24 log cfu/g, 5,26±0,02 log cfu/g,± ±3,52±0,04 log cfu/g, 4,61±0,04 log cfu/g, 1,68±0,19 log cfu/g, 4,48±0,03 log cfu/g,± ± ± ±1,36±0,07 log cfu/g, 1,94±0,07 log cfu/g, 1,15±0,02 log cfu/g, 2,24±0,02 log cfu/g± ± ± ±respectively. Minimum and maximum counts of total aerob mezofil mikroorganism,total aerob pisikrofil mikroorganism, koliform bacterium, S.aureus, andV.paraheamolyticus mikroorganisms on fish stomach-intestines were; 2,33±0,06 log±cfu/g, 4,76±0,03 log cfu/g,1,46±0,15 log cfu/g, 4,53±0,05 log cfu/g, 2,04±0,04 log cfu/g,± ± ± ±4,47±0,02 log cfu/g,1,23±0,03 log cfu/g, 2,47±0,02 log cfu/g, 1,37±0,05 log cfu/g, 2,32±0,02± ± ± ± ±log cfu/g respectively. Minimum and maximum counts of total aerob mezofilmikroorganism, total aerob pisikrofil mikroorganism, koliform bacterium, S.aureus,and V.paraheamolyticus mikroorganisms on fish gill were; 3,84±0,12 log cfu/g, 5,46±0,03± ±log cfu/g,3,24±0,08 log cfu/g, 5,53±0,05 log cfu/g, 2,25±0,06 log cfu/g, 4,88±0,04 log cfu/g,± ± ± ±2,22±0,04 log cfu/g, 4,15 ± 0,12 log cfu/g, 2,06±0,03 log cfu/g, 2,57±0,07 log cfu/g± ± ±respectively.Statistically, there is no considerably difference between total aerob mezofilmikroorganism, total aerob pisikrofil mikroorganism, S.aureus mikroorganism,V.paraheamolyticus mikroorganism counts of fish fillet and fish stomach-intestines(p>0,05). On the other hand there is serious difference between these mikroorganismcounts of fish fillet and fish gill (p0,05). About Koliform bacterium counts, there is unimportantdifference among fish fillet, fish stomach-intestines and fish gill (p>0,05).E.coli mikroorganisms were seen on fish fillet and fish stomach-intestines samplesin April, May, September, and October. Also E.coli mikroorganisms were seen on fishgill samples in March, April, May, September and October. Salmonella mikroorganismswere not insulated on fillet samples. However Salmonella mikroorganisms wereinsulated on fish stomach-intestines and fish gill samples in April, May, September andOctober.