Aspirin ve antioksidant β-D-glukanın farelerde(Mus musculus) yaslanma üzerine etkilerinin enzimatik düzeyde araştırılması
Investigation of effects in enzymatic level of aspirin and β-D-glucan on aging in mice (Mus musculus)
- Tez No: 185656
- Danışmanlar: PROF.DR. ZAFER EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Aging, oxidative stres, aspirin, β-glukan, liver
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
iASP R N VE ANT OKS DANT β-D-GLUKAN'IN FARELERDE(Mus musculus) YAŞLANMA ÜZER NE ETK LER N N ENZ MAT KDÜZEYDE ARAŞTIRILMASIÖZETYapılan bu çalışmada non-enzimatik antioksidanlar olarak bilinen aspirinin ve β-(1,3)-D-glukanın, önemli bir radikal süpürücü enzim olan, karaciğer mitokondrialMangan Süperoksit Dismutaz (Mn-SOD) aktivitesi ve dolayısıyla hücresel yaşlanmaüzerine olan etkileri araştırılmıştır.Bu amaçla Aspirin, β-(1,3)-D-glukan, Aspirin+β -(1,3)-D-glukan ve kontrolgrubu olmak üzere 4 grup hayvan kullanılmıştır. Hayvanlar enjeksiyondan önce 24 saatsüre ile aç bırakılmıştır. Aspirin ve β-(1,3)-D-glukanın intraperitonal yolla enjekteedildiği laboratuar fareleri (Mus musculus) 6., 12., 24. ve 48. saatlerde servikaldislokasyon ile öldürülerek karaciğerleri çıkarılmıştır. Daha sonra bu karaciğerleresırasıyla homojenizasyon, sonifikasyon ve santrüfigasyon işlemleri uygulanarakmitokondrial enzim fraksiyonu elde edilmiştir. Bu çalışmada protein miktarı Lowryyöntemine göre belirlendikten sonra karaciğer Mn-SOD aktivitesi ölçülmüştür.Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre Aspirin ve β-(1,3)-D-glukanın ayrıayrı verilmesi durumunda: Aspirinin Mn-SOD aktivitesinde başlangıçta bir inhibisyongerçekleştirdiği buna karşın 48. saatte bu inhibisyonun yerini aktivasyona bıraktığıtespit edilmiştir. β-(1,3)-D-glukan ise maksimum inhibisyonu 24. saatte göstermiştir.Aspirin ve β-(1,3)-D-glukanın birlikte verilmesi durumunda ise maksimum inhibisyonetkisi 12. saatte gözlenmiştir ve bir aktivasyon etkisi tespit edilmemiştir.Anahtar Kelimeler : Yaşlanma, oksidatif stres, aspirin, β-glukan, karaciğer.
Özet (Çeviri)
iiINVESTIGATION OF EFFECTS IN ENZYMATYC LEVEL OF ASP R NAND β-D- GLUCAN ON AGING IN MICE (Mus musculus)ABSTRACTIn this study, the effects of nonenzymatic antioxidants aspirin and β-(1,3)-D-glucan, on one of the important radical scavanging enzyme, liver mithocondrialmanganosüperoxide dismutase (Mn-SOD) activity, and by this way cellular senesenceare investigated.For this purpose, four groups of animals were used as aspirin, β-(1,3)-D-glucan,aspirin+β -(1,3)-D-glucan and control groups.Animals kept hungary for 24 hours before injection. The laboratory mice (Musmusculus) that aspirin and β-(1,3)-D-glucan injected intraperitonally killed by servicaldislocation at 6 th, 12 th, 24 th, 48 th hours and their liver took out. Then livers wereexposed to homogenisation, sonification, and centrifugation respectively andmitochondrial enzyme fraction obtained. And in this study after the determinanion ofprotein amount by Lowry method, liver Mn-SOD activity mesured.Accoding to the results obtained in our study; in the case of injection of aspirinand β-(1,3)-D-glucan individually; It was determined that Aspirin inhibate the Mn-SODactivity at the beginning although at the 48 th hour this inhibition turn into activation. β-(1,3)-D-glucan showed maximum inhibition effect at 24 th hour. in the case of injectionof aspirin and β-(1,3)-D-glucan together maximum inhibion effect observed at 12 thhour and an activation effect could not detected.