Aspirin ve antioksidant buthylated hydroxyanisole'ün tavşanlarda eritrosit total katalaz, süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz aktiviteleri üzerine etkileri
The Effects of aspirin and butyloted hydroxy anisole on the total activities of erythrocyte superoxide dismutase, catalase and glutathion peroxidase in robbits
- Tez No: 84437
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Aspirin, Butylated Hydroxyanisole, Katalaz, Süperoksit Dismutaz, Glutatyon Peroksidaz
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ASPİRİN VE ANTÎOKSÎDANT BUTYLATED HYDROXYANlSOLE'UN TAVŞANLARDA ERİTROSİT TOTAL KATALAZ, SÜPEROKSÎT DİSMUTAZ VE GLUTATYON PEROKSİDAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ ÖZET Bu çalışmada Aspirin(ASP) ve önemli gıda antioksidantlanndan olan Butylated hydroxyanisole(BHA)'nın radikal süpürücü enzimlerden Süperoksit dismutaz (SOD),Katalaz(CAT) ve Glutatyon peroksidaz(GSHPx) aktiviteleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 24 saat aç bırakılan tavşanlara(Yeni Zelanda Albino Cinsi) Aspirin ve BHA intraperitonal yolla enjekte edildikten sonra enjeksiyonu izleyen 2., 4., 8., 12. ve 24. saatlerde intrakardiyak olarak kan alınmıştır. Daha sonra deneysel prosedüre uygun olarak bu kanlar işlemden geçirildi, böylece total enzim fraksiyonu elde edildi. Bu fraksiyon SOD, CAT ve GSHPx aktivite tayini için kullanıldı. ASP ve BHA ayrı ayrı kullanıldığında total SOD aktivitesi aktive edilirken ASP ve BHA birlikte kullanıldığında total SOD aktivitesinin inhibe edildiği belirlenmiştir. Total CAT aktivitesi ASP etkisiyle inhibe, BHA etkisiyle aktive edilmesine rağmen ASP + BHA etkisiyle total CAT aktivitesinin kuvvetli bir şekilde inhibe edildiği belirlenmiştir. Total eritrosit GSHPx aktivitesinin ASP + BHA etkisiyle aktive edildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI THE EFFECTS OF ASPIRIN AND BUTYLATED HYDROXY ANISOLE ON THE TOTAL ACTIVITIES OF ERYTHROCYTE SUPEROXIDE DISMUTASE, CATALASE AND GLUTATHION PEROXIDASE IN RABBITS. ABSTRACTS In this study, the effects of Aspirin (ASP) and Butylated Hydroxy Anisole (BHA) which is important Foods antioxidant were investigated on the erythrocyte total activities of Superoxide dismutase (SOD), Catalase (CAT) and Glutathion peroxidase which are radical scavengers For this purpose, after interperitonal injection of aspirin and BHA to laboratory rabbits kept hungry for 24 hours, this bloods were taken by intracardiac ways at 2, 4, 8, 12 and 24th hours.Then, these blood were extracted by using experimental procedure, thus total enzyme fraction were yielded. This fraction were used for the determination of SOD, CAT, GSHPx activities. It was concluded that the total SOD activity was activated by using Aspirin and BHA individually while the total SOD activity was inhibited by using Aspirin and BHA together. Despite CAT activity was inhibited by the effect of aspirin and was activated by the effect of BHA, total CAT activity was strongly inhibited by the effect of Aspirin+BHA. Total erythrocyte GSHPx activity was activated by the effect of Aspirin + BHA. Key words : Aspirin, Butylated Hydroxyanisole, Catalase, Superoxide Dismutase, Glutathione Peroxidase