Selenyum, vitamin E ve aspirin verilmiş farelerde karaciğer selenyum bağımlı glutatyon peroksidaz aktivitelerinin zamana bağlı değişimi
Change depend on time of the effects of selenium, vitamin E and aspirin on the activities liver selenium dependent glutathione peroxidase in mice
- Tez No: 127241
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DIRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Selenyum, Aspirin, E vitamini, selenyum bağımlı Glutatyon peroksidaz ve karaciğer, Selenium, vitamin E, Aspirin, Selenium dependent glutathione peroxidase and liver
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
IV SELENYUM, E VİTAMİNİ VE ASPİRİN VERİLMİŞ FARELERDE KARACİĞER SELENYUM BAĞIMLI GLUTATYON PEROKSİDAZ (Se-GPX) AKTİVİTELERİNİN ZAMANA BAĞLI DEĞİŞİMİ ÖZET Bu çalışmada Selenyum, Vitamin E ve Aspirinin antioksidant enzimlerden olan selenyum bağımlı glutatyon peroksidaz (Se-GPX) aktiviteleri üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Selenyum, Vitamin E ve Aspirin farelere intraperitonal enjeksiyonla verildikten sonra 2., 4., 8., 12. ve 24. Saatlerde servikal dislokasyon ile öldürülerek karaciğerleri çıkarılmıştır. Daha sonra bu karaciğerlere homojenizasyon, sonifikasyon ve santrifugasyon işlemleri uygulanarak enzim fraksiyonları elde edilmiştir. Bu fraksiyonlar selenyum bağımlı glutatyon peroksidaz aktivitelerindeki değişiklikleri bulmak için kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, selenyumun etkisiyle Se-GPX aktivitesinin tüm saatlerde aktive olduğu, fakat vitamin E' nin etkisiyle sadece 8. saatte inhibisyon gösterdiği belirlenmiştir. Aspirinin etkisiyle genel bir aktivasyon gözlenmekle birlikte 4. Saatte inhibisyon görülmüştür. Selenyum ve Aspirin birlikte verildiğinde sürekli bir aktivasyon, Selenyum ve Vitamin E birlikte verildiğinde yine aktivasyon gözlenmiştir. Selenyum, Vitamin E ve Aspirin birlikte verildiğinde ise aktivasyon ile birlikte 8. ve 12. saatlerde inhibisyona rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
CHANGE DEPEND ON TIME OF THE EFFECTS OF SELENIUM, VITAMIN E AND ASPIRIN ON THE ACTIVITIES OF LIVER SELENIUM DEPENDENT GLUTATHIONE PEROXIDASE IN MICE ABSTRACT In this study, the effects of Selenium, Vitamin E and Aspirin on the activities of selenium dependent glutathine peroxidase were researched comparatively. After the injection of selenium, vitamin E and Aspirin intraperitonally to the mice, they were killed by servical dislocation at 2., 4., 8., 12. and 24. hours and their livers were removed. Afterwords, enzyme fractions were obtained by applying the livers homogenisation, sonification and centrifugation. These fractions were used to find out the changes in the selenium dependent glutathione peroxidase (Se-GPX) activities. As a result, it was determined that the Se-GPX activity was activated in all time but under the effect of selenium and Se-GPX activity was inhibited only in the 8th hour under the effect of Vitamin E. It was observed that the Se-GPX activity generally was activated but there was an inhibition in the 4th hour under the effect of Aspirin. On the other hand, It was found that the Se-GPX activity was continualy activated when selenium and Aspirin were injected together, there was an activation when selenium and Aspirin were injected together, and it was observed that Se-GPX activity was inhibited in the 8th and 12th hours when selenium, vitamin E and Aspirin were injected together.