Bütünüyle katı-hal PVC-membran ve kompozit nitrat-seçici potansiyometrik sensörler ve uygulamaları
All solid-state PVC-membrane and composite Nitrate-selective potentiometric sensors and their applications
  1. Tez No: 185670
  2. Yazar: HİLAL EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜBERRA ANDAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: NO 3 -Seçici Elektrot, Bütünüyle Katı-Hal PVC MembranElektrot, Kompozit-Membran Elektrot, Tetra-do-desil amonyum nitrat (nitrat iyonofor), NO 3 -Selective Electrode, All Solid-State PVC Membrane Electrode, Composite Electrode, Tetra-do-decyl ammoniumnitrate (nitrate ionophore)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çalışmada nitrat iyonofor olarak bilinen tetra-do-desil amonyum nitratkullanılarak bütünüyle katı-hal PVC membran ve kompozit membran nitrat-seçicielektrotlar hazırlandı. Hazırlanan elektrotların potansiyometrik performansları durgunortamda bilgisayar kontrollü potansiyometrik bir ölçüm sisteminde araştırıldı.Elektrotların potansiyometrik performans özellikleri IUPAC Kuralları'na görebelirlendi. Ayrı çözelti metodu kullanılarak hesaplanan seçicilik katsayılarına göre−elektrotların NO 3 anyonuna karşı diğer anyonlardan daha fazla seçicilik gösterdiğigörüldü. Elektrotların doğrusal çalışma aralığının 1x10-1-1x10-6 M konsantrasyonaralığında ve tayin limitlerinin 5x10-7 M civarında olduğu belirlendi. Hazırlanan nitrat-seçici elektrotların cevap süreleri oldukça kısa (1-5 saniye), yaşam süreleri ise uzundu(en az 16 hafta). Elektrotların tekrarlanabilirliklerinin oldukça yüksek olduğu−gözlemlendi. Hareketli ortam parametreleri belirlendi ve kompozit-membran NO 3seçici elektrot akış enjeksiyon analiz (AEA) tekniğinde dedektör olarak kullanılarakçeşitli çevre numunelerinde (su ve bitki) ve bazı ticari sularda nitrat analizi yapıldı. Akışenjeksiyon analizi tekniği ile bulunan sonuçlarla spektofotometri tekniği ile belirlenensonuçların ve ambalaj değerlerlerinin uyum içerisinde olduğu görüldü.−
Özet (Çeviri)
−In the study all solid-state PVC membrane and composite NO 3 -selectiveelectrodes were prepared by using tetra-do-decyl ammoniumnitrate which is knownnitrate ionophore. Potentiometric performance characteristics of the prepared electrodeswere tested in stable conditions by using a computer control potentiometric system.Their selectivity coefficients were calculated with seperate solution method. The−electrodes higher selectivity towards NO 3 anion than other anions. The electrodeslinear response over the concentration range of 1x10-1-1x10-6 M. Detection limits ofelectrodes were calculated according to IUPAC rules. It was determined that detectionlimits of electrodes were around 5x10-7 M. While the responce time of electrodes werehighly short (1-5 s) and their life-times were long (16 weeks). It was observed thatreproducibilities of electrodes were also quite well. The amount of nitrate ion in plant−and water samples was determined by using composite-membrane NO 3 -selectiveelectrode as a detector in flow injection analyze (FIA) technique. The results were in agood agreement with the values obtained by spectrofotometric tecnique and theoreticalvalues.−