Düşük sıcaklık kompozit amonyak gaz sensörler
Low temperature composite ammonia gas sensors
- Tez No: 185671
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM IŞILDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bakır (I) bromür, Amonyak gaz sensör, Kondüktometrik ölçüm, Copper (I) bromide, Ammonia gas sensors, Conductometric measuring
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, bakır (I) bromür kullanılarak farklı tiplerde (tekli ve çoklu) düşüksıcaklık kompozit amonyak gaz sensörler geliştirildi. Geliştirilen gaz sensörlerinperformansları laboratuvarda hazırlanan kondüktometrik ölçüm sisteminde 10-1-10-6 molL-1derişim aralığında amonyak çözeltileri kullanılarak test edildi. Hazırlanan bu sensörlerin 10-4-10-6 molL-1 amonyak konsantrasyonlarına karşı doğrusal davranış sergilediği ve cevapzamanlarının kısa olduğu (< 20 s) gözlendi. Hazırlanan sensörler performanslarında önemlibir değişim olmadan 10 haftadan daha uzun kullanım ömrüne sahip olduğu belirlendi.Geliştirilen tekli ve çoklu kompozit amonyak gaz sensörlerin girişim yapan çeşitligazlara karşı davranışı da incelendi. Aynı gaz metodu ile hesaplanan seçicilik katsayılarınagöre, hazırlanan sensörlerin amonyak gazına karşı oldukça seçici bir davranış sergilediğibelirlendi. Hazırlanan sensörlerden çok kanallı amonyak gaz sensörün diğerine göre daha iyiperformans gösterdiği gözlendi. Geliştirilen kompozit amonyak gaz sensörler mide ve böbrekhastalarının nefeslerinde amonyak tayini için uygulandı. Elde edilen sonuçlar, sensörlerinmide ve böbrek hastalıklarının ön teşhisinde kullanılabileceğini istatistiksel olarakgöstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, low temperature composite ammonia gas sensors were developed byusing copper (I) bromide. The performances of developed gas sensors were tested usingammonia gas vaporized from ammonia solutions having the concentration range of 10-1-10-6molL-1 in a conductometric measuring system. A linear response was obtained in the range of10-4-10-6 molL-1 for ammonia and the response time was short about 20 s for all sensorsapplied. Sensors used had useful lifetime without any decrease in their conductometricperformance.Single and multi channel ammonia gas sensors were also examined toward severalinterfering gas substances. Ammonia gas sensors used were highly selective to ammoniaaccording to the selectivity coefficients obtained by the separate solition method. Theobservation showed that the ammonia gas sensor that with multi channels has a higherperformance according to the other. The composite ammonia sensors developed here weresuccessfully applied for the tracing of ammonia released out by breathing of patients havingstomach and kidney deseases. The results demonstrates that sensors developed in this studymay be used to pre-diognosis of those kind of deseases.