Tanik asitle modifiye edilmiş mineral kökenli bir adsorban üzerinde bazı ağır metal iyonlarının adsorpsiyonu
Adsorption of some metal ions on a tannic acid modified mineral adsorbent
  1. Tez No: 185687
  2. Yazar: YILDIZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, alümina, tanik asit, bakır, nikel, Adsorption, alumina, tannic acid, copper, nickel
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, nötral alümina yapısında çok sayıda fenolik grup bulunan veyapısal bakımdan humik maddelere çok benzeyen tanik asit kullanılarak modifiyeedilmiş ve nötral alüminanın modifiye edilmeden ve modifiye edildikten sonra metaliyonlarını adsorplama potansiyelindeki değişim araştırılmıştır.Çalışmanın birinci aşamasında kesikli adsorpsiyon tekniği kullanılarak, alüminaüzerine tanik asit tutturulmuş ve bu tutunmaya etki eden faktörler (pH, temas süresi,sıcaklık, adsorban madde miktarı, tanik asit derişimi vs.) belirlenmiştir. Nötral alüminaüzerine tanik asit adsorpsiyonunun (8,95 mg tanik asit/g alümina) Langmuir izotermineuyduğu belirlenmiştir.Nötral alümina üzerine tanik asitin tutturulması için en uygun koşullarbelirlendikten sonra, çalışmanın ikinci aşamasında, önce nötral alümina kullanılarak vesonra da tanik asit tutturulmuş alümina kullanılarak Cu(II) ve Ni (II) iyonlarınınadsorpsiyonu ve adsorpsiyon potansiyelindeki değişimler incelenmiştir. Buincelemelerde adsorpsiyona etki eden parametreler (pH, temas süresi, adsorban miktarıvs.) Cu(II) ve Ni(II) iyonları için belirlenmiştir. Nötral alümina üzerinde metaliyonlarının adsorpsiyon kapasiteleri 0,27 mg Cu(II)/g alümina ve 0,44 mg Ni(II)/galümina; tanik asit tutturulmuş alümina üzerinde ise 0,32 mg Cu(II)/g alümina ve 0,50mg Ni(II)/g alümina olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, neutral alumina (a weak adsorbent) was modified by usingcommercially available tannic acid having metal scavenging polyphenolic groups in itsstructure. The adsorption capacities of both pure (for tannic acid) and modified neutralalumina (for Ni(II) and Cu(II) ions) have been determined in the experiments.In the first step, the optimum conditions such as pH, contact time, aluminadosage, and adsorption isotherms for the adsorption of tannic acid on pure neutralalumina were investigated by employing batch adsorption technique. Adsorptioncapacity of neutral alumina was found as 8.95 mg tannic acid/g alumina for the tannicacid adsorption. The tannic acid adsorption data was fitted better to the Langmuirisotherm model.In the second step, the optimum conditions such as pH, contact time, aluminadosage, were determined for Ni(II) and Cu(II) ions by employing batch adsorptiontechnique. The adsorption capacities both pure and modified neutral alumina were alsodetermined for Ni(II) and Cu(II) ions. The adsorption capacities were found as 0.27 mgCu(II)/g alumina and 0.44 mg Ni(II)/g alumina on pure alumina; 0.32 mg Cu(II)/galumina and 0.50 mg Ni(II)/g alumina on modified alumina respectively.