Glikoz elektrooksidasyonu için farklı kaplamaların kullanımı
Use of different coatings for glucose electrooxidation
  1. Tez No: 637270
  2. Yazar: FATİH YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN EKİNCİ, DR. FATMA BİLGE EMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Glikoz, Elektrot, Enzimsiz, Glucose, Electrode, Enzymeless
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Diyabet tanı ve tedavisinde, glikoz ölçümü enzimatik yöntemle yapılmaktadır. Enzimin immobilizasyon güçlüğü, izolasyon/saflaştırma maliyeti, denatürasyonu, sıcaklık ve pH'ya bağımlılığı gibi faktörler, kullanılan yöntemin dezavantajlarıdır. Bu çalışmada, enzimsiz glikoz sensör tasarımı amaçlanmş ve bu amaçla da kaplama malzemesi olarak; Poliamik asit, Poliamik asit-Nafion, ODPA-Poliimit ve ODPAPoliimit/TiO2 hazırlanarak karakterizasyonu yapılmıştır. Daha sonra, polimer modifiye elektrotlar elde etmek amacıyla; Pt, Au ve GC gibi çalışma elektrot yüzeyleri, bu kaplama materyalleri ile kaplanmıştır. Hazırlanan polimer modifiye elektrotların glikoz sensörü olarak kullanılabilirliği CV, DPV ve TB teknikleri ile incelenmiş ve ilgili sensörlerin yanıt karakteristikleri üzerine, film kalınlığı, çalışma potansiyeli, destek elektrolit türü ve pH etkisi irdelenmiştir. Sonuç olarak; Poliamik asit-Nafion kaplı materyalin poliamik asite göre elektrot yüzeyine daha iyi tutunduğu, glikoz yanıtlarının daha iyi olduğu, ama her iki elektrodun da düşük kararlılık gösterdiği bulunmuştur. ODPA-Poliimit ve ODPA-Poliimit/TiO2 ile kaplanmış Pt elektrotlar ile yapılan çalışmalarda ise, glikoz ölçümü için daha tatminkar sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the diagnosis and treatment of diabetes, glucose measurement has been made by enzymatic method. Factors such as immobilization difficulty of the enzyme, isolation / purification cost, denaturation, dependence on temperature and pH are disadvantages of the method used. In this study, enzyme-free glucose sensor design is aimed and for this purpose, Polyamic acid, Polyamic acid-Nafion, ODPA-Polyimide and ODPA-Polyimide /TiO2 as a coating material were prepared and characterized. Then, working electrode surfaces such as Pt, Au and GC were coated with these coating materials to obtain polymer modified electrodes The usability of the prepared polymer modified electrodes as glucose sensor were tested by CV, DPV and TB techniques and the effects of film thickness, working potential, support electrolyte type and pH on the response characteristics of the related sensors were examined. As a result; It has been found that polyamic acid-Nafion coated material was better adhered to the electrode surface than polyamic acid, glucose responses were better, but both electrodes showed low stability. In studies conducted with ODPA-Polyimide and ODPAPolyimide/TiO2 coated Pt electrodes, more satisfactory results have been obtained for glucose measurement.