Samsun'da ısıtmasız plastik seralarda son turfanda organik domates, biber ve patlıcan yetiştiriciliğinde değişik dikim zamanı, malçlama ve gübrelemenin bitki büyümesi ve verimine olan etkileri üzerine bir araştırma
A study was carried out in order to determine the effect of different planting time, mulching and fertilization on growth and yield of organic aubergine, tomato and pepper in unheated plastic greenhouses for the late autumn season in Samsun ecologica
  1. Tez No: 185705
  2. Yazar: AYŞE EKDİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEZGİN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: yetiştiricilik, Pepper, tomato, aubergine, planting time, mulching, organic growing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
iSAMSUN'DA ISITMASIZ PLAST K SERALARDA SON TURFANDAORGAN K DOMATES (Lycopersicon esculentum L.), B BER (Capsicum annuumL.) VE PATLICAN (Solanum melongena L.) YET ŞT R C L Ğ NDE DEĞ Ş KD K M ZAMANI, MALÇLAMA VE GÜBRELEMEN N B TK BÜYÜMES VEVER M NE OLAN ETK LER ÜZER NE B R ARAŞTIRMAÖZETBu çalışma Samsun ekolojik koşullarında ısıtmasız plastik seralarda son turfandaorganik domates, biber ve patlıcan yetiştiriciliğinde değişik dikim zamanı, malçlama vegübrelemenin bitki büyümesi ve verimine olan etkilerinin ortaya konması amacıylayürütülmüştür. Deneme domateste üç farklı dikim zamanı (17.07.02 ( I.), 25.07.02 (II.),09.08.02 (III.)), biberde iki farklı dikim zamanı (07.08.02 (I.), 24.08.02 (II.)) vepatlıcanda iki farklı dikim zamanı (17.07.02 (I.), 13.08.02 (II.)) uygulanmıştır. Herdikim zamanında malçlı ve malçsız uygulama ve bu uygulamaların her birinde de dörtgübre dozu ( Kontrol, 0.9, 1.8, 2.7 gr/bitki) uygulaması yapılmıştır.Deneme süresince sera içi ışık şiddeti, ortam sıcaklıkları ve sera içi atmosfersıcaklıklarında ölçümler yapılmıştır. Kullanılan plastik serada 17 Temmuz ile 13 Kasımarasında ortalama sıcaklık 27 ºC'dir. 17 Temmuz ile 13 Kasım arasında sıcaklık 31ºC'den 29 ºC'ye düşmüştür. Kök bölgesi ortam sıcaklığı ise yaklaşık 30 ºC'denyaklaşık 9 ºC'ye düşmüştür. Fotosentetik Aktif Radyasyon (FAR) ise, yetiştirmedönemi başında 600 Mmol m¯²sn¯¹ iken, ortasında 1000 Mmol m¯²sn¯¹'e yükselmiş vesonunda 400 Mmol m¯²sn¯¹ civarına düşmüştür.Araştırma sonucu bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı ve toplam verim / bitkideğerleri I. dikim zamanı bitkilerinde en yüksek bulunmuştur. Kullanılan organikgübrelerin bitki büyüme ve verimine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Domates, biber ve patlıcanda bütün dikim zamanları dikkate alındığında bitkilerde ürünvermeye başlama zamanları arasında çok önemli farklılıklar görülmüştür.Domates ve biberde ortalama meyve ağırlığı (OMA)'nda en fazla artış I. dikimzamanında meydana gelmiş olup domates, biber ve patlıcanda en yüksek toplamverimler I. dikim zamanından elde edilmiştir.Biber, domates, patlıcan, dikim zamanı, malçlama, organik
Özet (Çeviri)
iiA STUDY WAS CARRIED OUT IN ORDER TO DETERMINE THE EFFECTOF DIFFERENT PLANTING TIME, MULCHING AND FERTILIZATION ONGROWTH AND YIELD OF ORGANIC AUBERGINE, TOMATO AND PEPPERIN UNHEATED PLASTIC GREENHOUSES FOR THE LATE AUTUMNSEASON IN SAMSUN ECOLOGICAL CONDITION.ABSTRACTThis study was carried out in order to determine the effect of different plantingtime, mulching and fertilization on growth and yield of organic aubergine, tomato andpepper in unheated plastic greenhouses for the late autumn season in Samsunecological condition.In the experiment, three different planting times in tomato 17.07.02( I.),25.07.02 (II.), 09.08.02 (III.), two different planting times in pepper 07.08.02 (I.),24.08.02 (II.) and aubergine 17.07.02 (I.), 13.08.02 (II.) were used. In each plantingtime, mulch was used and in control treatment mulch wasn?t used. Four differentfertilizer dose were applied in all these treatments. During the experiment, lightintensity, soil temperature and atmosphere temperature in greeenhouse weremeasuremented. Mean temperature inside the plastic greenhouse used during the period,from 17 July to 13 November, changed between 31 ° C and 29 ° C (average temperature27 ºC). Mean soil temperature inside the plastic greenhouse used during the period,from 17 July to 13 November, changed linearly between 30° C and 9° C. During thesame period, changes in Photosynthetically Active Radiaton (PAR) were recorded asfrom 600-1000 to 400 Mmol m¯²sn¯¹ as the time elapsed towards the end of the growingseason.It was found that aubergine, tomato and pepper plants from the first plantingtime had the highest value in terms of plant height, stem diameter and leaf numberplant. The impact of the organic fertilizers was found to be significant. There were themost differences between the beginning dates of bearing fruit by taking intoconsideration of the planting times in tomato, aubergine and pepper. The highestincreasing of the average fruit weight observed from the first planting time in tomatoand pepper. The highest total yield per plant taken from the first planting time inaubergine, tomato and pepper.