Tünel kalıplarla inşa edilen tamamen perdeli betonarme yapıların tasarımı
Designing reinforced concrete continuous shaer walled buildings using tunnel form system
- Tez No: 185704
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKİ KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi, Mod Birleştirme, Perde-çerçeve, Tünel Kalıp, Equivalent Seismic Load Method, Mode Combining, Shearwall-frame, Tunnel Form
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
iÖZETBu çalışmada, Türkiye'de toplu konut faaliyetlerinin standart uygulaması halinegelmiş olan tünel kalıp sistemlerin projelendirme esasları, uygulama detayları ve yapımmaliyetleri araştırılmış, geleneksel sistem teknolojisiyle farklılıkları değerlendirilerekhangi sistemin hangi koşullarda daha avantajlı olacağı belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışma iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiş, örnek bir betonarme binanın ilk olaraktünel kalıp sistemiyle, ikinci olarakta; geleneksel sistem teknolojisiyle inşa edildiğikabul edilmiştir. Tünel kalıp sistemiyle inşa edilen binanın taşıyıcı sistemi tamamenperdelerden, geleneksel sistemle inşa edilen binanın taşıyıcı sistemi ise perde-çerçevelerden oluşmaktadır. Örnek binanın seçilen bu iki farklı taşıyıcı sisteme göreprojelendirilmesinde ?Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik?gereği depreme dayanıklı yapı tasarım ilkeleri gözönünde bulundurulmuş, yapılananalizler sonucu elde edilen iç kuvvet ve yerdeğiştirme büyüklükleri çalışmadaincelenmiştir.Projelerin yapısal analizlerinin yanında; her iki sistem, imalat hızı, işçilik ve yapımmaliyetleri açısından da karşılaştırılmış, elde edilen sonuçlar değerlendirilerektablolaştırılmıştır. Maliyet araştırması için, T.C. Başbakanlık Toplu Konut daresiBaşkanlığı'nda halen taahhütleri bulunan 6 firma ile görüşülmüş, aynı mahal listelerinesahip geleneksel sistemle inşa edilecek perde-çerçeve yapı ve tünel kalıpla inşa edilecektamamen perdeli yapı için 1 Blok 44 Konut ve 10 Blok 440 konut yapılmak üzereteklifler alınmıştır. Bu tekliflerden, her iki yapının m2 daire maliyetleri incelenmiştir.Bulunan veriler ışığında, tünel kalıp sistemler; imalatlarındaki kolaylık, kalite vestandardizasyonla tekrarlı projelerin uygulanabilmesine olanak vermesi, yapımsüresinin kısa olması, çoklu blok inşaatlarında yapım maliyetlerinin geleneksel sisteminşaatlarına göre oldukça düşük olmasından dolayı toplu konut üretimine en elverişliyapım tekniğidir
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTIn this study, a research has been made on tunnel form system which has recentlybecame the oly solution for public housing, its field application, construction cost anddesign basis. With results found, the differances between traditional and tunnel formsystem Technologies were evaluated, and the most advantageous system in variousconditions was investigated.Study has been performed on two steps. Firstly a chosen reinforced concretebuilding has assumed to be built with tunnel form system and secondly the samebuilding has assumed to be built with traditional system technology. In tunnel formsystem, continious shear walls were chosen as load bearing system, whereas intraditional system technology shearwall-frame sections were used. Each of these twoload bearing system designed based on ?Buildings Constructed On Disaster AreasSpecification?. The internal forces and displacements were calculated with the analysisand then evaluated fort he comparison.In addition to constructional computations of the projects, both two systems werecompared for labor losses, construction speed and construction costs. Results foundevaluated and combined in tables. For the feasibility analysis, meetings arranged withsix companies which are still in business with Turkey Republic Prime Ministry PublicHousing Adminstration Presidency. Proposals were taken for 1 block 44 residence shearwall-frame building constructed with conventional systems and 10 blocks 440 residencecontinuous shear wall buildings constructed with tunnel form system each of whichhave the same construction materials. This proposals are taken basis for the calculationof m2 costs of each residence.Depending on the data gathered, it can be said that, with the ease, standardization,and quality of construction, minimized construction time, the cost decrease on multipleblock constructions, tunnel form system is today?s most suitable construction techniquefor public housing.