Metakrilik asit-Cu(II), metakrilik asit-piridin-Cu(II) ve metakrilik asit-vinilpiridin-Cu(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of methacrylic acid-Cu(II), methacrylic acid-pyridine-Cu(II) and methacrylic acid-vinylpyridine-Cu(II) complexes
- Tez No: 185716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ANDAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metakrilat Kompleksleri, Metakrilik Asit, Piridin, 4-Vinilpiridin, X-Işınları Tek Kristal, Cu(II), Methacrylate Complexes, Methacrylic Acid, Pyridine, 4-Vinylpyridine, X-Ray Single Crystal, Cu(II)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, metakrilik asit(maaH)-Cu, metakrilik asit-piridin(py)-Cu,metakrilik asit-vinilpiridin(vpy)-Cu sistemlerinde oluşan koordinasyon bileşiklerinin IR,UV-VIS, DTA-TG ve X-ışını kırınımı tek kristal yöntemi ve Gouy terazisi kullanılarakyapıları aydınlatıldı. Metakrilik asit-Cu ve metakrilik asit-vinilpiridin-Cu sistemlerindesırasıyla [Cu2(µ-maa)4(maaH)2] ve [Cu2(µ-maa)4(vpy)2] kompleksleri oluşurken,metakrilik asit-piridin-Cu sisteminde [Cu(maa)2(py)2H2O] ve [Cu2(µ-maa)4(py)2] olmaküzere iki kompleks oluşmuştur.Metakrilat ligantlarının koordinasyon davranışlarını açıklamak için COO-titreşimlerindeki frekans değişimleri kullanıldı. Vinil ve karboksil gruplarınınkarakteristik IR titreşim piklerinin literatürle uyumlu olduğu gözlendi.Komplekslerin oda sıcaklığında manyetik duyarlılıkları ölçülerek spin manyetikmomentleri hesaplandı. Bütün komplekslerin paramanyetik olduğu fakatantiferromanyetik etki nedeniyle dimerik komplekslerin manyetik momentlerinin dahadüşük olduğu gözlendi.Komplekslerin termik bozunma davranışları TG ve DTA teknikleri ile incelendi.Bozunmanın ilk basamağında nötral ligantların ayrıldığı, son basamakta ise bakırmetakrilatların bakır oksite bozundukları tespit edildi.Sentezlenen komplekslerin yapısı tek kristal X-ışını kırınım yöntemiylebelirlendi. Bütün yapılarda Cu(II) etrafındaki geometri bozulmuş kare piramit olarakbulundu.
Özet (Çeviri)
ii In this work, coordination compounds formed in methacrylic acid(maaH)-Cu,methacrylic acid-pyridine(py)-Cu and methacrylic acid-vinylpyridine(vpy)-Cu systemswere characterized by using IR, UV-VIS, DTA-TG and Single Crystals X-RayDiffraction and Gouy balance. In methacrylic acid-Cu and methacrylic acid-vinylpyridine-Cu systems [Cu2(µ-maa)4(maaH)2] and [Cu2(µ-maa)4(vpy)2] formed,respectively. But in metacrylic acid-pyridine-Cu systems, two complexes formed,[Cu(maa)2(py)2H2O] and [Cu2(µ-maa)4(py)2].The frequency changes in COO- vibrations of the methacrylate ligands wereused to explain their coordination behavior. The characteristic IR vibrations peaks forvinyl and carboxyl group were found to be in agreement with the literature.Spin-only magnetic moments of the complexes were calculated by measuringtheir magnetic susceptibility at room temperature. All complexes were found to beparamagnetic but magnetic moments of the dimeric compounds were lower because ofantiferromagnetic interaction.Thermal decomposition behavior of complexes was investigated by TG andDTA techniques. They lose their neutral ligants in the first stage of decomposition andin final stage copper metacrylate decomposes to copper oxide.The structures of the synthesized compounds were determined by single crystalX-ray diffraction method. In all structures the geometry around the Cu(II) is distortedsquare pyramidal.