Fiber ile güçlendirilmiş betonarme kiriş ve plakların rijitlik ve kesme tepkilerinin değerlendirilmesi
Evaluationing rigidity and shear responses of reinforced concrete beam and plates strengthened with fiber
- Tez No: 185715
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİHNİ ZERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: CFRP, fiber, betonarme, kiriş, onarım, güçlendirme, CFRP, Reinforced concrete, Beam, Repairing, Strengthening
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
iiiÖZETBu çalışmada CFRP (Carbon Fiber Reinforced Polymer) güçlendirmemalzemelerinin avantajları, dezavantajları, fiziksel ve kimyasal özellikleri, tasarımmetodu ortaya konmuştur.Fiber 21. yy'ın ortalarından beri çeşitli alanlarda kullanılmaya başlamıştır.Havacılık, otomotiv gibi yüksek dayanım gerektiren, denizcilik gibi dış etkileredayanıklı alanlarda daha yoğun kullanılmaya başlamıştır. 1980'li yıllardan sonra inşaatsektöründe kullanılmaya başlamıştır.Günümüzde çok çeşitli onarım ve güçlendirme yöntemleri vardır. Bu yöntemlerdenbiri olan CFRP güçlendirme malzemeleri ile onarım ve güçlendirme hızlayaygınlaşmaktadır.İnşaat sektöründe hızla yaygınlaşmaktadır. Pahalı bir malzeme olduğu içinkullanılması gereken CFRP miktarı çok iyi hesaplanmalıdır. Bu malzemelerin kullanımıve projelendirmesi ile ilgili dünyada dört tane standart mevcuttur. Bunlar, ACI 440(Amerikan standardı), ISIS (Kanada), EuroFib (Avrupa), ve JSCE (Japon standardı)'dır. Ülkemizde de kullanılamaya başlanmasına rağmen henüz bu malzemelerle ilgili birstandart bulunmamaktadır.Fiberler çekme dayanımı yüksek olduğu için kiriş ve döşemelerin eğilmedayanımlarını artırmaktadır. Çekme yönü doğrultusunda kullanıldığında kesmeyekarşıda dayanım kazandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTIn this study CFRP materials? advantages, disadvantages, physical and chemistryproperties, designing methods are exposed.Fiber has been started to be used at aviation, automotive sectors that need highstrength and navigation sector that is strong to external effects.There are a lot of methods about strengthening and repairing. CFRP strengtheningmaterials which is one of that methods becomes widespread.It has been becoming at construction sector very fast. It is very expensive materialso it?s important to find out necessary part. There are four Standard about designing andusing, this materials in the world. They are ACI 440 (American Standard), ISIS(Canada), EuroFib (Europe) and JSCE (Japan Standard). Although it?s started to beused in our country now there isn?t any standard about that.Fibers increase bending strength for beams and floors due to their tensile strength.It has been got strengthening against shear if it?s used beyond the direction of pulling.The research showed that the more the number of the floor increases the more thecapacity of beam increases. The results that were done theoretical result and the finiteelement that are solved supports each other.