Ondokuz Mayıs Üniversitesi I. Göleti (Kurupelit, Samsun-Türkiye) fitoplanktonu ve mevsimsel değişimi üzerine bir araştırma
An investigation on phytoplankton and seasonal variations of Ondokuz Mayıs University I. Pond (Kurupelit, Samsun-Türkiye)
- Tez No: 185720
- Danışmanlar: PROF.DR. ARİF GÖNÜLOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Gölet, Fitoplankton, Mevsimseldeğişim, Epilitik diyatomeler, University of Ondokuz Mayıs, Pond, Phytoplankton, Seasonal variations, Epilitic diatoms
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ONDOKUZ MAYIS ÜN VERS TES I. GÖLET(KURUPEL T, SAMSUN-TÜRK YE) F TOPLANKTONU VEMEVS MSEL DEĞ Ş M ÜZER NE B R ARAŞTIRMAÖZETOndokuz Mayıs Üniversitesitesi I. Göletinde Mart 2004- Şubat 2005 tarihleriarasında yapılmış olan bu çalışmada Alg florası ve mevsimsel değişimi üç istasyondaincelenmiştir. Gölette Chlorophyta, Bacillariophyta, Euglenophyta, Cyanophyta,Dinophyta, Cryptophyta, Chrysophyta ve Xanthophyta divizyolarına ait 117 taksonbulunmuştur. Tespit edilen bu taksonların 57 tanesi Bacillariophyta, 33 tanesiChlorophyta, 16 tanesi Euglenophyta, 4 tanesi Cyanophyta, 3 tanesi Dinophyta, 2 tanesiCryptophyta, 1 tanesi Xanthophyta ve 1 tanesi Chrysophyta divizyolarına aittir.Toplam tür sayısının % 49' unu oluşturan Bacillariophyta dominant, Chlorophyta ise% 28 ile subdominant olmuştur. Fitoplanktonda sentrik diyatomelerden Cyclotellaocellata Pantocsek, bol bulunurken epilitikte az sayıda bulunmuştur. EuglenophytadanTrachelomonas hispida (Perty) F.Stein emend Deflandre, Dinophytadan Peridiniumcinctum (O.F.Müller) Ehrenberg, P. quadridens Stein, Cryptophytadan Cryptomonaserosa Ehrenberg, fitoplanktonda oldukça yaygın bulunan türler olmuştur.Cymbella silesiaca Bleisch, C. tumida (Brébisson) Van Heurck, Epithemia sorexKützing, Gomphonema olivaceum (Hornemann) Brébisson var. minutissimum Hustedtve Navicula perminuta Grunow epilitik alg florasında en yaygın bulunan türlerolmuştur.Fitoplankton kommünitesine kümeleme analizi uygulanmıştır. Kümeleme analiziile aylar türlerin bollukları göz önüne alınarak benzerlik seviyelerine göregruplandırılmıştır. Analiz sonuçları sayım metodu ile elde edilen sonuçlarıdesteklemiştir.Gölet morfolojik yapısına göre oligotroftur. Bileşik indis değeri, berraklığın azolması, çözünmüş oksijenin yıl boyu düşük değerlerde gözlenmesiyle de mezotrof göl(oligotrofiden ötrofiye geçiş) karakterinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION ON PHYTOPLANKTON AND SEASONALVARIATIONS OF ONDOKUZ MAYIS UNIVERSITY I. POND(KURUPEL T, SAMSUN-TÜRK YE)ABSTRACTIn this study algal flora and its seasonal variation were studied between March2004 and February 2005, among three stations in Ondokuz Mayıs Üniversity I. Pond. Inthe pond, 122 taxa were identified beloging to the divisio of Bacillariophyta,Euglenophyta, Dinophyta, Chlorophyta, Cryptophyta, Cyanophyta, XantophytaChrysophyta. The 117 taxa that were identified 57 Bacillariophyta, 33 Chlorophyta,16 Euglenophyta, 4 Cyanophyta, 3 Dinophyta, 2 Cryptophyta , 1 Xantophyta,1 Chrysophyta belonged to these division.Bacillariophyta was dominant comprising % 49 of total species numbers,Chlorophyta were subdominant in this number of %29. While centric diatomsCyclotella ocellata Pantocsek were most abundant in the phytoplankton, this specieswere found in less numbers in epilitic algal flora. Trachelomonas hispida (Perty) F.Steinemend Deflandre from Euglenophyta division, Peridinium cinctum (O.F.Müller)Ehrenberg, P. quadridens Stein from Dinophyta division, Cryptomonas erosa Ehrenbergfrom Cryptophyta division were the most common species in phytoplankton.Cymbella silesiaca Bleisch, C. tumida (Brébisson) Van Heurck, Epithemia sorexKützing, Gomphonema olivaceum (Hornemann) Brébisson var. minutissimum Hustedt andNavicula perminuta Grunow were the most abundant species in the epilitic algal flora.Cluster analysis was applied to phytoplankton community. Months wereclassified according to abundance of species using similarity levels in the clusteranalysis. The result of analysis have supported the results of counting methods.The pond has been determined as oligothrophic according to the morphologicalstructure. It has been determined that the pond had a mesotroph characteristic (eutrophto oligotroph) due to low dissolved oxygen values, compound indis value and clearnessamong the year.