Elektrik kesintilerine karşı asansör kurtarma sistemi tasarımı ve uygulaması
Emergency rescue system design and construction against main power failure for elevators
- Tez No: 185721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vektör kontrol, Asansör, İnverteri, Vector control, Elevator, Inverterii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziELEKTRİK KESİNTİLERİNE KARŞI ASANSÖR KURTARMA SİSTEMİ TASARIMIve UYGULAMASIZafer DEDEOĞLUSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr. Osman BİLGİN2006, 113 sayfaJüri: Doç.Dr. Saadetdin HERDEMYrd.Doç.Dr. Abdullah ÜRKMEZYrd.Doç.Dr. Osman BİLGİNBu çalışmada enerji kesintisi anında iki kat arasında kalan bir asansörün kata kadargetirilmesi işlemi gerçekleştirilmiştir. Öncelikle asansörün çalışma mekanizması ayrıntılı birşekilde incelenmiştir. Asansör motorunun ve redüktörünün yapısı irdelenmiştir. Asansörleryüksek risk faktörü içeren sistemlerdir. Bunun için asansör çalışmaya başlamadan önce bazıgüvenlik gereklerini sağlamış olmalıdır. Bu gereklilik bakım personelinin ve kullanıcılarıngüvenliği için çok önemlidir. Gerçekleştirilen elektronik devrede bu güvenlik kurallarına dikkatedilmiştir. Bu tez çalışmasının sonunda ortaya çıkan elektronik devre 12 kW gücündeki birasansör motorunda yük altında test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEMERGENCY RESCUE SYSTEM DESIGN AND CONSTRUCTIONAGAINST MAIN POWER FAILURE FOR ELEVATORSZafer DEDEOĞLUSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical-Electronics EngineeringSupervisor: Asst. Prof. Osman BİLGİN2006, 113 pagesJury: Assc.Prof. Saadetdin HERDEMAsst.Prof. Abdullah ÜRKMEZAsst.Prof. Osman BİLGİNIn this thesis, Rescue operation of an elevator cabin between two floors was implemented.This operation is carried out by a electronic circuit powered by a battery. First of all, themechanism of the elevators was studied in detail. The motor of the elevators and gear boxes werestudied too. The elevators are sophisticated systems that include high risc factor. Because of this,they must be controlled some safety conditions. These conditions are very important for safety ofusers and maintenance people. This study takes into consideration of safety chain. This study wasimplemented and tested on a 12 kW elevator motor.