Ilgın (Konya) kuzeyinin stratigrafisi ve yapısal özellikleri
The stratigraphy and structural features of the northern Ilgın (Konya)
- Tez No: 185749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ilgın, çok evreli deformasyon, kıvrımlanma, graben, horst, Alpin, Neo-tektonik, Ilgın, poly-phase deformation, folding, graben, horst, Alpine, Neo-tectonics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, Ilgın İlçesi (Konya kuzeybatısı) ve kuzeyinin jeolojisininincelenmesi amaçlanmıştır. İnceleme alanında temel kayaçlarını, Silüriyen-AltKarbonifer yaşlı, rekristalize kireçtaşları ve dolomit mermerlerden oluşan BozdağFormasyonu ile Devoniyen-Alt Permiyen yaşlı, metakonglomera, metakumtaşı, fillit,rekristalize kireçtaşı seviyeleri ve ekzotik kökenli rekristalize kireçtaşı bloklarındanmeydana gelen Bağrıkurt formasyonu oluşturmaktadır. Temel kayaçları üzerindeaçılı uyumsuzlukla Alt Triyas yaşlı, metakonglomera, metakumtaşı ve fillitlerdenmeydana gelen Bahçecik formasyonu, Alt Triyas yaşlı, fillit, dolomitik rekristalizekireçtaşları ve dolomit mermerlerden oluşan Ertuğrul formasyonu, Üst Triyas-AltJura yaşlı, tabanında breşik seviyeler içeren ve dolomit mermerlerden oluşanKızılören formasyonu, Alt Jura-Alt Kretase yaşlı dolomit mermer ve dolomitikrekristalize kireçtaşlarından oluşan Lorasdağı formasyonu yer almaktadır. Mesozoyikyaşlı birimler üzerinde açılı uyumsuzlukla Miyosen yaşlı, kiltaşı, marn, kireçtaşı vekömür seviyelerinden meydana gelen Harmanyazı formasyonu, Üst Miyosen-AltPliyosen yaşlı taban konglomerası ve kalın kireçtaşı tabakalarından oluşanUlumuhsine formasyonu, Pliyosen yaşlı, siltli kiltaşı ve konglomeradan oluşanSebiller formasyonu, ve Üst Pliyosen-Kuvaterner yaşlı alüvyal yelpaze çökellerindenoluşan Tekeler formasyonu yer almaktadır. İnceleme alanında bütün birimlerüzerinde açılı uyumsuzlukla, her tür boyutta tutturulmamış malzeme içeren Güncelalüvyonlar yer almaktadır.İnceleme alanındaki Paleozoyik ve Mesozoyik yaşlı birimler Alpinhareketlere bağlı olarak çok evreli deformasyon geçirmişler, başkalaşıma uğramışlarve yapraklanma kazanmışlardır. Bu deformasyonlar sonucunda Paleozoyik veMesozoyik yaşlı birimler (F1), (F2) ve (F3) ile simgelenen, en az üç evrelikıvrımlanma geçirmişlerdir. Neo-tektonik dönemde ise inceleme alanında biri doğu -batı gidişli diğeri ise kuzey - güney gidişli olmak üzere iki normal fay sistemigelişmiştir. Bu normal fay sistemleri inceleme alanında değişik gidişli graben vehorst yapıları meydana getirmiştir. Kuzey - güney gidişli olan normal fay sistemigörünürde doğu - batı gidişli fay sistemini kesmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the gelogy of Ilgın (NW Konya) and itsnorthern part. In the study area the basement units are made up of Silurian-LowerCarboniferous aged Bozdağ formation that is composed of recrystallized limestoneand dolomite marbles and Devonian-Lower Permian aged Bağrıkurt formation that iscomposed of metaconglomerate, metasandstone, phyllite, recrystallized limestoneand exotic recrystallized limestone blocks. These basement rocks are coveredunconformably by Mesozoic aged units. These units from bottom to top are; LowerTriassic aged Bahçecik formation that is composed of alternation ofmetakonglomerate, metasandstone and phyllite; Lower Triassic aged Ertuğrulformation that is composed of phyllite, dolomitic recrystallized limestone anddolomit marbles; Upper Triassic-Lower Jurassic aged Kızılören formation that iscomposed of dolomite marbles and Lower Jurassic-Lower Cretaceous agedLorasdağı formation that is composed of dolomite marbles and calcitic dolomites.Neogene aged units cover unconformably the Mesozoic aged units. These Neogeneaged units are in ascending order; Miocene aged Harmanyazı formation that iscomposed of claystone, marl, limestone and coal interbeds, the Upper Miocene-Lower Pliocene aged Ulumuhsine formation comprising of base conglomerate andthick limestone, Pliocene aged Sebiller formation that is composed of silty claystoneand conglomerate and Upper Pliocene-Quaternary aged Tekeler formation that iscomposed of alluvial fan deposits. All the above mentioned units are unconformablyoverlain by the Holocene alluvial deposits.The Paleozoic and Mesozoic units in the study area undergone poly-phasedeformation and metamorphism and gained cleavage structure due to Alpinemovements. These poly-phase deformations, produced at least three phases offolding designated as (F1), (F2) and (F3) in the Paleozoic and Mesozoic units. In thestudy area, in the Neo-tectonic period two normal fault systems were developedtrending east - west and north - south directions. These normal fault systems formedgraben and horst structures. In appeareance, north-south trending normal fault systemcuts east-west trending normal fault system.